Preparation and characterization of pharamacotherapeutic agent loaded biopolymeric microspheres for chemoembolization
Kemoembolizasyonda kullanılmak üzere farmakoterapötik ajan yüklü biyopolimerik mikrokürlerin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 155371
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Aljinat, Ca-aljinat, Kitosan, Mikroküre, Mitomycin-C, Embolizasyon, Kemoembolizasyon, Alginate, Ca-alginate, Chitosan, Microspheres, Mitomycin-C, Embolization, Chemoembolization
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
KEMOEMBOLIZASYONDA KULLANILMAK UZERE FARMAKOTERAPOTIK AJAN YÜKLÜ BİYOPOLİMERİK MİKROKÜRELERİN HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZASYONU Yasemin MISIRLI ÖZET Çalışmanın amacı; kemoembolizasyon ve embolizasyonda ajan olarak kullanılmak üzere Mitomycin-C yüklü, mikroküre formundaki polimerik malzemenin hazırlanması ve karakterizasyonudur. Çalışmanın birinci basamağında, toksik olmayan, biyobozunur-biyouyumlu doğal bir polimer olan aljinat, süspansiyon ortamında çapraz bağlama tekniğiyle, 100-250 (j,m aralığında mikroküre formunda hazırlanmıştır. Süspansiyon ortamı petrol eteri, mineral yağı ve tween-80'le oluşturulmuştur. Sulu faz olarak sodyum aljinat ve HPMC çözeltisi, çapraz bağlayıcı olarakda CaCI2.2H20 çözeltisi kullanılmıştır. Bu parametrelere bağlı olarak optimum formülasyonda hazırlanan Ca-aljinat mikroküreleri, kurutuldukları zaman kararlı formda kalmadıkları için biyobozunur-biyouyumlu doğal bir polikatyon olan kitosanla kaplanarak kararlı mikroküre formları elde edilmiştir. Kimyasal yapı analizi FTIR çalışması ile yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü kısmında; hazırlanan kitosan kaplı Ca-aljinat mikrokürelerin CaCI2.2Hİ20 konsantrasyonu, karıştırma hızı, kitosan konsantrasyonu, kitosan molekül ağırlığı ve kaplama süresi gibi parametrelere bağlı olarak şişme davranışları incelenmiştir. Dördüncü basamakta; in-vitro ortamında ilaç yükleme-salım çalışmaları yapılmış, model ilaç olarak Mitomycin-C kullanılmıştır. Beşinci basamakta; kitosan kaplı Ca-aljinat mikrokürelerin kan uyuşabilirlik testleri yapılmıştır. Çalışmanın son aşamasında, embolizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu sonuçlara göre, hazırlanan kitosan kaplı Ca-aljinat mikrokürelerinin embolizasyon ve kemoembolizasyon çalışmaları için uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF PHARMACOTHERAPEUTİC AGENT LOADED BIOPOLYMERIC MICROSPHERES FOR CHEMOEMBOLIZATION Yasemin MISIRLI ABSTRACT The aim of this study, is preparation and characterization of polymeric materials including Mitomycin-C in the form of microspheres as chemoembolic and embolic agent. For this purpose, alginate which is non-toxic, biodegradable, biocompatible was used as polymeric materials. The Ca-alginate microspheres were prepared by suspension crosslinking technique with a mean diameter of 100-250 pm. Suspension medium which composed of mineral oil, petroleum ether and tween-80 (as a stabilizer) were prepared. The prepared Ca-alginate microspheres were unstable at dry form so we coated Ca-alginate microspheres with chitosan which is biodegradable, biocompatible, bioactive and polycationic polymer to improve the physicochemical properties of the microspheres. Second step of the study; FTIR results were evaluated. Third step of the study; we observed the swelling behaviour of the prepared chitosan coated Ca-alginate microspheres. The parameters which affect the swelling behaviour of the microspheres are CaCI2.2H20 concentration, stiring rate, chitosan molecular weight, concentration of chitosan and coating time. Fourth step of the study; drug loading and in-vitro drug release from the chitosan coated Ca-alginate microspheres were investigated. Mitomycin-C was chosen as a model drug for this study. Fifth step of the study; the biocompatibility tests of the chitosan coated Ca-alginate microspheres were made. Finally, embolization was performed by using New Zelland Rabbits. According to these results, we evaluated the suitability of chitosan coated Ca-alginate microspheres for embolization- chemoembolization studies.