Farklı sıcaklıkların Phlebotomus papatası (Diptera:Psychodidae)'nin biyolojisi üzerine etkisi
Effects of different temperatures on the bilogy of Phlebotomus papatası (Diptera: Pyschodidae)
  1. Tez No: 155402
  2. Yazar: ÖZGE ERİŞÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT ALTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Phelebotomus papatasi, sıcaklık, termal konstant, ekolojik sıfır, hayat tablosu, Phlebotomus papatasi, temperature, thermal constant, developmental zero, life table
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Şark çıbanı (Cutaneosus leishmaniasis), ülkemizde vektör kökenli ve endemik hastalıkların en önemlilerinden biridir. Bu çalışmada, hastalığın muhtemel vektörlerinden olan Phlebotomus papatasi (Scopoli, 1786) türünün laboratuvar koşullarında farklı sıcaklıklara tepkisi ve bu sıcaklıkların hayat döngüsü üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca türün termal konstant ve ekolojik sıfır değerleri bulunmuş, bu şekilde hayat evrelerinin tamamlanabilmesi için gerekli olan minimum enerji gereksinimleri tespit edilmiştir. İnsektaryum koşullarında çoğaltılan Ph. papatasi kolonilerine ait yumurtaların, altı farklı sabit sıcaklık koşulundaki (15 °C, 18 °C, 20 °C, 25 °C, 28 °C ve 32 °C) gelişimleri gözlenmiş, elde edilen sonuçlara göre sıcaklık ve ergin öncesi evrelerin gelişimi arasında doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, sıcaklık arttıkça, gelişim süresinin kısaldığı belirlenmiştir. Yumurta, larva, pupa ve yumurtadan ergine gelişim evreleri için ekolojik sıfır değerleri sırasıyla 8.14 °C, 23.17 °C, 1 1.97 °C ve 21.35 °C olarak hesaplanmıştır. Ph. papatasfriın, altı farklı sıcaklık koşulunda denemeye alınan ergin bireylerine ait 21 hayat tablosu parametresinin analizi sonucunda, bu türün sıcaklığa bağlı olarak, biyo - ekolojik ve davranışsal özellikler bakımından farklılık gösterebileceği belirlenmiş, populasyonun devamı için en uygun sıcaklık koşulunun 28 °C olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cutaneosus Leishmaniasis is one of the most important vector born and endemic diseases in Turkey. The main objective of this research is to evaluate the response and life cycle of Phlebotomus papatasi (Scopoli, 1786) which is suspected vector of Leismaniasis, under different temperature regimes in the laboratory. In addition the degree-day requirement and developmental zero of this species was evaluated. Therefore the minimum energy requirements for this species to complete its life cycle was determined. The development of eggs from Ph. papatasi colonies reared in the laboratory were observed under six different temperature regimes (15 °C, 18 °C, 20 °C, 25 °C, 28 °C ve 32 °C) and a linear relationship between temperature and development time was determined. As a result it was found that development time decreased with increasing temperatures. The developmental zero values for egg, larvae, pupae and egg to adult were determined as 8.14 °C, 23.17 °C, 11.97 °C ve 21.35 °C respectively. Evaluation of 21 life table parameters calculated under six different temperature regimes showed that this species can have bio-ecological and behavioural difference under different temperatures and the optimal temperature for Ph. papatasi, populations was determined to be 28 °C.