Farklı sıcaklıkların avcı böcek, Lindorus lophanthae blaisdell (Col.: Coccinellidae)'nin gelişme süresi ve ölüm oranı üzerine etkisi
The influence of different temperatures on the developmental time and mortality rate of Lindorus lophanthae blaisdell (Col.: Coccinellidae)
- Tez No: 112386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lindorus lophanthae, Sıcaklık, Gelişme süresi, Ölüm oranı, Lindorus lophanthae, Temperature, Developmental time, Mortality. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI SICAKLIKLARIN AVCI BÖCEK, Lindorus lophanthae BLAISDELL (COL. : COCCINELLIDAE) 'NİN GELİŞME SÜRESİ VE ÖLÜM ORANI ÜZERİNE ETKİSİ Eda NAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Yıl : 2001, Sayfa : 47 Jüri :Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Yrd. Doç.Dr. Pınar ÖZALP Kabuklu bitlerin önemli avcılarından birisi olan Lindorus lophanthae Blaisdell, bölgemiz turunçgil alanlarında sıkça rastlanan bir türdür. Polifag bir avcı olan L. lophanthae 'nin farklı sıcaklıklardaki gelişme süreleri ve ölüm oranlan Zakkum kabuklubiti, Aspidiotus nerii Bouche üzerinde beş farklı sıcaklıkta çalışılmıştır L. lophanthae ergin öncesi dönemleri, toplam gelişme süresini 35°C'de 20.8 gün ile en kısa sürede, 15, 20, 25 ve 30°C'de ise sırayla 69.2, 35.1, 22.1 ve 21.2 günde tamamlamıştır. Toplam ölüm oranlan ise 15, 20, 25, 30 ve 35°C'de sırasıyla % 47.9, 59.9, 41.6, 49.3 ve 65.2 olarak saptanmıştır. L. lophanthae'nin 15, 20, 25, 30 ve 35°C sıcaklıklarda yaşam çizelgeleri oluşturulduğunda kalıtsal üreme kapasitesinin (rm) sırasıyla 0.038, 0.091, 0.155, 0.125, 0.103 dişi/dişi/gün, Döl süresinin (To) 1 16.1, 55.6, 34.7, 38.7, 37.1 gün ve Net üreme gücünün (Ro) ise 82.5, 157.4, 217.8, 126.4 ve 45.5 dişi/dişi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INFLUENCE OF DIFFERENT TEMPERATURES ON THE DEVELOPMENTAL TIME AND MORTALITY RATE OF Lindorus lophanthae BLAISDELL (COL. : COCCINELLIDAE) Eda NAR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Year: 2001, Page: 47 Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Assoc.Prof. Dr. Pınar ÖZALP Lindorus lophanthae Blaisdell is one of the important predator of scale insects and widely distributed in citrus plantation of Mediterranean region. The developmental time and mortality rate of L. lophanthae, a polyphagous predator, at five different temperatures were studied Aspidiotus nerii Bouche was used as a prey. Total developmental time of immature stages was 69.2, 35.1, 22.1 and 21.2 at 15, 20, 25 and 30°C respectively, shortest at 35°C (20.8). Total mortality of immature stages was % 47.9, 59.9, 41.6, 49.3 and 65.2 at 15, 20, 25, 30 and 35°C respectively. When the life-tables were constructed for intrinsic rate of increase (rm), generation time (To), Net Reproductive rate (Ro) at 15, 20, 25, 30 and 35°C; 0.038, 0.091, 0.155, 0.125, 0.103 females/females/day, 116.1, 55.6, 34.7, 38.7, 37.1 days and 82.5, 157.4, 217.8, 126.4 and 45.5 females/female respectively.