Synthesis of alternating copolymers by controlled/living radical polymerization methods and their compatibility dynamism
Kontrollü/yaşayan radikal polimerizasyon yöntemleriyle ardışık kopolimer sentezi ve karışabilirlik dinamiği
  1. Tez No: 155435
  2. Yazar: BETÜL KIRCI DENİZLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrollü/Yaşayan Radikal Polimerizasyonu (CRP), ATRP, NMP, IDTP, RAFT, Ardışık kopolimerler, Poli(stiren), Poli(metil metakrilat), Lewis asidi, Çözünürlük parametresi, blend
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
KONTROLLÜ / YAŞAYAN RADİKAL POLIMERIZASYON YÖNTEMLERİYLE ARDIŞIK KOPOLİMER SENTEZİ VE KARIŞABİLİRLİK DİNAMİĞİ ÖZ Betül Kırcı Denizli Kendiliğinden ardışık kopolimerleşme eğilimi göstermeyen (met)akrilatlar ve stiren gibi komonomer çiftlerinden, iyi tanımlanmış ardışık kopolimer eldesi için yeni bir sentetik yol çalışılmıştır. Kontrollü molekül ağırlığı, molekül ağırlığı dağılımı ve komonomer dizilimine sahip bu kopolimerler Kontrollü/Yaşayan Radikal Polimerizasyonu (CRP) (atom transfer radikal polimerizasyonu [ATRP], kararlı serbest radikal polimerizasyonu [NMP], iyotla dejeneratif transfer polimerizasyonu [IDTP] ve tersinir katılma-bölünme zincir transfer polimerizasyonu [RAFT] gibi) ve Lewis asitleri kompleksleşme tekniklerinin kombinasyonu ile hazırlanabilirler. RAFT polimerizasyonu en uygun yöntem olarak bulunmuştur. Dolayısıyla, RAFT kopolimerizasyonu hem dietilalüminyum klorür (EtaAlCI) hem de etilalüminyum sesquiklorur (EASC) varlığında incelenmiştir. İyi tanımlanmış ardışık kopolimerler elementel analiz, gravimetri, GPC, 1H-NMR, DSC, WAXS ile karakterize edilmiştir. İkinci kısımda karışmayan bir sistem olarak rapor edilen Poli(stiren) ve Poli(metal metakrilat) çalışılmıştır. PS/PMMA sistemi Van Krevelen-Hoftyzer, Hoy, Askadskii teorik yöntemlerine göre çözünürlük parametresi temelinde parametrelerin ve çeşitli moleküler katılımların değerlendirilmesi için kullanılmıştır. Karışabilirlik çalışmaları en iyi çözücü olarak belirlenen toluen ile Askadskii yaklaşımına göre gerçekleştirilmiştir. Referans sistem PS-PMMA, %10 oranında PS-ran-PMMA, PS-alt-PMMA, PS-b-PMMA gibi uyumlulaştırıcı ajanların eklenmesi ile hazırlanmıştır. Bu sistemler, DSC ve viskozimetri ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS OF ALTERNATING COPOLYMERS BY CONTROLLED/LIVING RADICAL POLYMERIZATION METHODS AND THEIR COMPATIBILITY DYNAMISM ABSTRACT Betül Kırcı Denizli A new synthetic pathway for achieving well-defined alternating copolymers from comonomers pairs without spontaneous alternating tendency such as (meth)acrylates and styrene has been studied. These copolymers with controlled molecular weight, molecular weight distribution and comonomer sequences can be prepared via the combination of Controlled/Living Radical Polymerization (CRP) (such as atom transfer radical polymerization (ATRP), nitroxide mediated polymerization (NMP), iodide degenerative transfer polymerization (IDTP) and reversible addition-fragmentation chain transfer polymerization (RAFT)) and Lewis acids complexation techniques. RAFT polymerization was found to be the most versatile system. Therefore, the RAFT copolymerization was investigated in the presence of either diethylaluminum chloride (Et2AICI) or ethylaluminum sesquichloride (EASC). The well-defined alternating copolymers have been characterized by elemental analysis, gravimetry, GPC, 1H-NMR, DSC, WAXS. In the second part, Poly(styrene) and Poly (methyl methacrylate) which are reported as an immiscible system has been studied. PS/PMMA system was employed for the evaluation of the parameters and various molecular contributions on the basis of solubility parameter with regard to the theoretical methods of Van Krevelen-Hoftyzer, Hoy, Askadskii. Miscibility studies have been achieved with regard to Askadskii approach with toluene which is determined as the best solvent. Reference system PS- PMMA has been prepared by adding %10 of compatibilizing agents such as PS-ran- PMMA, PS-alt-PMMA, PS-b-PMMA. These systems are characterized by DSC and viscometry. Keywords Controlled/Living Radical Polymerization(CRP); ATRP; NMP; IDTP; RAFT; Alternating copolymers, Poly(styrene), Poly (methyl methacrylate), Lewis Acid, solubility parameter, blend. Advisor: Prof.Dr. Ali Güner, Hacettepe University, Faculty of Science, Dep. Of Chemistry 11