Benzoksazol türevleri ve halka analoglarının genotoksik potansiyelleri ve ökaryotik DNA topoizomeraz I ve II enzimleri üzerindeki inhibisyon etkilerinin incelenmesi
The investigation of genetoxic potentials of benzoxazole derivatives and their cyclic analogs, and inhibitory effects of these compounds on eukaryotic DNA topoisomerase I and II
- Tez No: 155434
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN DİRİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Benzoksazol, benzimidazol, ökaryotik DNA topoizomeraz I, ökaryotik DNA topoizomeraz II, rec-assay, genotoksisite, topoizomeraz inhibitörleri, antitumor aktivite, kemoterapötik ilaçlar
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
BENZOKSAZOL TÜREVLERİ VE HALKA ANALOGLARININ GENOTOKSIK POTANSİYELLERİ VE ÖKARYOTİK DNA TOPOİZOMERAZ I VE II ENZİMLERİ ÜZERİNDEKİ İNHİBİSYON ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Emine Öksüzoğlu ÖZ Bu çalışmada, kemoterapötik etkili olabileceği düşünülen yeni sentezlenmiş 18 tane benzoksazol ve benzimidazol türevi bileşiğin rec assay yöntemiyle genotoksik potansiyelleri ve ökaryotik DNA topoizomeraz I ve II enzimleri üzerindeki inhibisyon etkileri araştırıldı. Test edilen bileşiklerden 5 tanesinin (G31, B20, B1, B24, A8) rec assay sisteminde genotoksik aktivite, 8 tanesinin (G31, G27, A43, A46, A37, A8, G16, B1) ökaryotik DNA topoizomeraz I enzimi üzerinde topoizomeraz zehiri olarak, 14 tanesinin de (B11, B20, B22, B26, A43, A46, A6, G35, G24, G29, G25, G27, G16, A8) topoizomeraz II enzimi üzerinde katalitik inhibitörler şeklinde inhibisyon etkisi gösterdikleri bulundu. Rec assay sonuçlarına göre yapılan kantitatif yapı-etki (QSAR) analizi sonucunda daha etkili olabileceği varsayılan 3 tane bileşikten bir tanesinin (B206) güçlü genotoksik aktivite gösterdiği saptandı. Bu bileşiklerden G31, A46, A37, G27'nin topoizomeraz I enzimi için pozitif inhibitor olarak kullanılan camptothecin'den, B11, A6 ve B22'nin ise topoizomeraz II enzimi için pozitif inibitör olarak kullanılan etoposide'den daha güçlü inhibisyon aktivitesi gösterdikleri bulundu.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF GENOTOXIC POTENTIALS OF BENZOXAZOLE DERIVATIVES AND THEIR CYCLIC ANALOGS, AND INHIBITORY EFFECTS OF THESE COMPOUNDS ON EUKARYOTIC DNA TOPOISOMERASE I AND II Emine Öksüzoğlu ABSTRACT In this study, derivatives of 18 newly synthesized benzoxazole and benzimidazol compounds are used. These compounds thought to be chemotherapeutically effective. There fore, their genotoxic potentials by rec-assay and inhibitory effects on eukaryotic DNA topoisomerase I and II have been investigated. It has been shown that 5 of the tested compounds (G31, B20, B1, B24, A8) have genotoxic activity by rec assay, 8 of them (G31, G27, A43, A46, A37, A8, B1, G16) have poison effect on eukaryotic DNA topoisomerase I and 14 of them (B11, B20, B22, B26, A43, A46, A6, G35, G24, G29, G25, G27, G16, A8) have inhibitory effect on DNA topoisomerase II as catalytic inhibitor. After QSAR (Quantative Structure-Activity-Relationships) analysis done according to the result of rec-assay, it has been determined that B206, one of the three compounds assumed to be more effective, showed powerful genotoxic activity. It has been found that following compounds (G31, A46, A37, G27) have more inhibitory effect on topoisomerase I than camptothecin which is used as a positive inhibitor for the enzyme. Also, B11, A6 and B22 have more inhibitory effect on topoisomerase II than etoposide which used as positive inhibitor of it. Key words : Benzoxazole, benzimidazole, eukaryotic DNA topoisomerase I, eukaryotic DNA topoisomerase II, rec-assay, genotoxicity, topoisomerase inhibitors, antitumor activity, chemotherapeutic drugs Advisor: Prof. Dr. Nuran DİRİL, Hacettepe University, Science Faculty, Department of Biology, Division of Molecular Biology