Blaine yüzey alanı ile tane boyu dağılımı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of relationship between the particle size distribution and the blaine surface area
- Tez No: 155436
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LEVENT ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Blaine yüzey alanı, tane boyu dağılımı, incelik, çimento Danışmam Doç. Dr. Levent ERGÜN, Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı, Blaine surface area, particle size distribution, fineness, cement
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
BLAİNE YÜZEY ALANI İLE TANE BOYU DAĞILIMI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ Aylin Gültepe ÖZ Çimentonun inceliği çimento dayanımının belirlenmesinde önemli bir faktördür. Bilindiği gibi çimentonun basma dayanımı çimentonun inceliği veya yüzey alanı ile birlikte artar. Çalışmada bütün numunelerin tane boyu dağılımları lazer tane boyu analiz yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve bu numunelerin yüzey alanları ise standart hava geçirgenliği metodu ile belirlenmiştir. Yüzey alanı ve tane boyu dağılımı arasında yeni bir korelasyon kurulmuştur. %20' den geçen tane boyunun yüzey alanının belirlenmesinde önemli bir rol oynadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF RELATIONSHIP BETWEEN THE PARTICLE SIZE DISTRIBUTION AND THE BLAINE SURFACE AREA Aylin Gültepe ABSTRACT The fineness of a cement is the key factor in determining cement strength. It is well known that the compressive strength of cement increases with fineness, or spesific surface area. In this study, the particle size distribution of all samples was determined using a laser diffraction particle size analyzer, and the surface area of these samples was determined by the standard air permeability method. A new correlation between particle size disribution and surface area has been established. It was found that 20% passing size plays a particularly important role in the determination of surface area.