AFLP ve Matk sekans analizi ile bazı yabani buğday türlerinin filogenetik ilişkisinin araştırılması
Investigation of phylogenetic relationships of some wild wheat species by AFLP and Matk sequance analysis
  1. Tez No: 155438
  2. Yazar: SELMA GÜLBİTTİ ONARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL SÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yabani buğday, AFLP analizi, mafK sekans analizi, filogenetik analiz, Wild wheat, AFLP analysis, matK sequence analysis, phylogenetic analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
AFLP VE MATK SEKANS ANALİZİ İLE BAZİ YABANİ BUĞDAY TÜRLERİNİN FİLOGENETİK İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Selma Gülbitti Onarıcı ÖZ Buğday dünyadaki en önemli tahıldır. Buğday binlerce yıldır ıslah edildiğinden dolayı genetik kaynağında ağır bir erozyon söz konusudur. Bu nedenle genetik çeşitliliğin seviyesini arttırmak ıslah programlarının başarısı için önemlidir. Yabani buğdayların sahip olduğu genetik çeşitlilik hakkındaki bilgiler, bitki ıslah programlarında onlara ait genetik imkanların en iyi seviyede kullanımı için önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye'den dört Triticum türünün genetik çeşitliliğini araştırmak üzere AFLP analizi (amplified fragment length polymorphism) kullanılmıştır. Bu analiz sonunda, değişik lokalitelere bağlı olarak en fazla genetik çeşitlenme T. monococcum var. boeoticum'a ait bireylerde bulunmuştur. Bu türü, T. urartu ve T. dicoccoides takip etmektedir. Bireyler arasındaki gen çeşitliliği değerleri, efektif allel sayıları, Shannon informasyon indeksleri, polimorfik lokus sayıları ve polimorfik lokus yüzdeleri dikkate alındığında, en düşük değerlerin T. dicoccoides 'e ait bireyler arasında olduğu bulunmuştur. En düşük genetik uzaklık T. aestivum ve T. dicoccoides arasında bulunurken, en yüksek değerler T. monococcum var. boeoticum ile T. dicoccoides arasında ve T. monococcum var. boeoticum ile T. aestivum arasında bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, T. urartu'nun (yabani, diploid buğday) T. dicoccoides ve T. aestivum için AA genom vericisi olduğu hipotezini desteklemektedir. Bu çalışmada, ayrıca aynı türlerin mafK genlerinin yaklaşık 600 bç'lik bölgesindeki polimorfizm düzeyi de araştırılmıştır. Sekans analizi sonucunda sadece iki pozisyonda baz değişikliği bulunmuştur, ancak sadece iki baz değişikliği filogenetik bir yorum yapmak için yeterli değildir. Bu çalışmada ekolojik ve klimatik faktörlerle genetik uzaklıklar arasında dikkat çekici bir bağlantı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF PHYLOGENETIC RELATIONSHIPS OF SOME WILD WHEAT SPECIES BY AFLP AND MATK SEQUENCE ANALYSIS Selma Gülbitti Onarıcı Hacettepe University, Science Faculty, Department of Biology ABSTRACT Wheat is the most important cereal in the world. It has been improved for thousands of years, therefore there has been a drastic erosion of their genetic resource. To increase the range of genetic diversity is critical for the success of the breeding programs. Knowledge about genetic variability within the wild species is crucise for the optimal use of their genetic resources in plant breeding programs. In this study, AFLP analysis (amplified fragment length polymorphism) was used to investigate the phylogenetic relationship of four Triticum species from Turkey. Obtained data has shown the presence of, the highest genetic diversity in the individuals of T. monococcum var. boeoticum (depending on different localities) by T. urartu and T. dicoccoides respectively. Considering the the gene diversity, effective numbers of alleles, Shannon's information indexes, numbers of polymorphic loci and % polymorphic loci, the lowest values has been found between the individuals of T. dicoccoides. The lowest genetic distance was presented between T. aestivum and T. dicoccoides, whereas the highest values were observed between T. monococcum var. boeoticum and T. urartu. Our results support the hypothesis that T. urartu (wild, diploid wheat) may the donor of AA genome for T. aestivum and T. dicoccoides. In this study, the level of polymorphism in the approximately 600 bp region of matK gene in the same species was also investigated., Although it is not enough to make a phylogenetical interpretation nucleotide differences at two position have been demostrated by sequence analysis. It was not found significant correlation has not been found between the genetic distance and ecological and climatical factors in this study.