Eliptik eğri sayısal imza algoritması (ECDSA) için bir yazılım kütüphanesinin tasarımı
Design of a software library for elliptic curve digital signature algorithm (ECDSA)
- Tez No: 155437
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eliptik Eğri, Kriptosistemler, Sayısal İmza, Elliptic Curves, Cryptosystems, Digital Signature
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ELİPTİK EĞRİ SAYISAL İMZA ALGORİTMASI (ECDSA) İÇİN BİR YAZILIM KÜTÜPHANESİNİN TASARIMI Hakan Yamanyar ÖZ Eliptik eğri şifreleme (ECC), iletişim güvenliğinde yeni bir boyuttur. Kolay işletimle birlikte daha küçük anahtar büyüklüklerini kullanarak, günümüzün diğer iyi bilinen asimetrik şifreleme tekniklerine göre daha yüksek güvenlik seviyelerini sağlamaktadır. Bu yüzden, gelecek şifreleme teknikleri arasında iyi bir seçenek olarak görünmektedir. Sayısal imzalar, elektronik olarak iletilen mesajlara iliştirilen ve göndericinin kimliğini belgeleyen sayısal kodlardır. Tıpkı bir el yazısı imza gibi, sayısal imzaların da amacı mesajı gönderen kişinin gerçekten o kişi olduğunun garanti altına alınmasıdır. Ayrıca, mesajın içeriğinin değiştirilmemiş olduğunu da doğrulayabilmelidirler. Sayısal imzalar özellikle elektronik ticaret için çok önemlidir ve pek çok doğrulama tekniğinin de anahtar bileşenidir. Yeterince etkin olabilmeleri için sayısal imzaların aldatılamaz olmaları gerekmektedir. Bu seviyedeki güvenliği sağlayabilecek birçok şifreleme tekniği bulunmaktadır. Eliptik eğri şifreleme de bunlardan biridir. Sayısal imzalara eliptik eğrisel erişim,“Eliptik Eğri Sayısal İmza Algoritması (ECDSA)”dır. Bu tez çalışmasında, algoritma detaylarıyla anlatılmış, bu algoritmayı gerçekleyen platform bağımsız bir yazılım kütüphanesi oluşturulmuş ve bu kütüphane iki küçük uygulama içerisinde test edilmiştir. Kütüphane ayrıca ASN.1 veri kodlama standardını kullanarak, oluşturulmuş olan anahtar, imza ve alan parametrelerinin on altılı tabanda saklanabilmesini de sağlamaktadır. Bu yetenek, özellikle sayısal sertifikaların oluşturulmasında kullanılabilir. Bu özelliğin eklenmesiyle birlikte kütüphane, eliptik eğri şifrelemeyi kullanarak uygulamalarına sayısal imza kabiliyetlerini de katmak isteyen geliştiriciler için tümleşik bir çözüm haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
DESIGN OF A SOFTWARE LIBRARY FOR ELLIPTIC CURVE DIGITAL SIGNATURE ALGORITHM (ECDSA) Hakan Yamanyar ABSTRACT Elliptic curve cryptography (ECC) is a new dimension in communication security. It provides more security using less key sizes meanwhile easy computation than any other well-known asymmetric encryption schemes today. Therefore, it seems as a good opportunity among the next generation encryption schemes. Digital signatures are digital codes that can be attached to an electronically transmitted message that uniquely identifies the sender. Just like a handwritten signature, the purpose of a digital signature is to guarantee that the individual sending the message is really who he or she claims to be. They should also verify that the message has not been altered. Digital signatures are especially important for electronic commerce and they are key components of most authentication schemes as well. To be effective, digital signatures must be unforgeable. There are a number of different encryption techniques to guarantee this level of security. Elliptic curve crytography is one of them. Elliptic curve cryptographic approach to digital signatures is“Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA)”. In this thesis, the algorithm has been comprehensively explained and a cross-platform software library has been implemented and then it has been tested in two small applications. The library also provides hexadecimal encodings of the created keys, signatures and domain parameters using ASN.1 data encoding standard. This feature especially might be useful to form digital certificates. After that feature was added, the library has become a complete solution for the developers who want to add digital signature facilities to their applications using elliptic curve cryptograpy.