Genel belirsizlik yapısına sahip sistemlerin çözümlemesi
Analysis of systems having general uncertainty structures
  1. Tez No: 155470
  2. Yazar: ERHAN DAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALPER URAZ, PROF.DR. HÜSEYİN DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklı denetim, parametrik belirsizlik, Bode zarfı, Nyquist zarfı, Nichols zarfı, bağımsız belirsizlik, ilgin doğrusal belirsizlik, çoklu doğrusal belirsizlik, doğrusal olmayan belirsizlik, Robust control, parametric uncertainty, Bode envelopes, Nyquist envelope, Nichols envelope, independent uncertainty, affine linear uncertainty, multilinear uncertainty, nonlinear uncertainty. Advisor : Prof. Dr. Hüseyin DEMİRCİO?LU
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
GENEL BELİRSİZLİK YAPISINA SAHİP SİSTEMLERİN ÇÖZÜMLEMESİ Erhan Daş ÖZ Denetim sistemlerinde kararlılık çözümlemesi yapılırken bir fiziksel sistemin sabit parametrelere sahip olduğu düşünülür. Ancak, fiziksel sistemin parametrik belirsizlikleri içerebileceği de dikkate alınmalıdır. Fiziksel sistemin katsayılarının belirsiz parametrelere bağımlılığının matematiksel modeli, farklı kararlılık çözümlemesi gerektirebilmektedir. Denetim sisteminin kararlılık çözümlemesinde kullanılan klasik Bode, Nyquist ve Nichols çizimleri sabit parametreli sistemler için geliştirilmiş güçlü araçlardır. Yakın zamanda bunlar, belirsiz sistemlerin çözümlemesi için Bode, Nyquist ve Nichols zarf çizimleri biçiminde genişletilmişlerdir. Bu çalışmada bir fiziksel sistemin belirsizlik yapısı, sistemin pay ve payda çokterimlilerinde bağımsız, ilgin doğrusal, çoklu doğrusal ve doğrusal olmayan biçimde yer aldığı ve verilen aralıklarda değiştiği göz önünde tutulmuştur. Bu belirsizlik yapılarının tümünün çözümlemesi için geliştirilen yöntemler incelenmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Etkin ve öncü yöntemler seçilerek MATLAB izlencesi altında çalışan bir yazılım geliştirilmiştir. Çeşitli örneklerle yazılımın kullanışlılığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF SYSTEMS HAVING GENERAL UNCERTAINTY STRUCTURES Erhan Daş ABSTRACT When carrying out stability analysis of control systems, usually plants with fixed parameters are considered. However, the possibility that some of the plant parameters can have uncertainties could be taken into account. Mathematical model of plant coefficients dependency on uncertain parameters necessitates different stability analysis. Bode, Nyquist and Nichols plots are strong graphical tools for stability analysis of control system. These have been extented recently as Bode, Nyquist and Nichols envelopes for the analysis of uncertain systems. In the thesis, uncertainty structure of a plant is considered to appear as independently, affine linearly, multilinearly and nonlinearly in the numerator and denominator of the plant. Methods devoloped for the analysis of all of these uncertainty structures are investigated and compared. Effective and leading methods are selected and a software compatible with MATLAB enviroment is developed. The usage of the software is illustrated with different examples.