Akdeniz bölgesinde ozon kirliliği ve ormanlara olan etkisinin incelenmesi
Ozone pollution in the Mediterranean region assesments of its effects on forests
- Tez No: 155481
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLEN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ozon, biyoindikatör, orman, Akdeniz, fotosentetik pigment, Ozone, bioindicators, forest, Mediterranean, photosentetic pigment 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
AKDENİZ BÖLGESİNDE OZON KİRLİLİĞİ VE ORMANLARA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Evrim AKKOYUNLU Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ÖZ Mayıs 2003-Nisan 2004 tarihleri arasında Türkiye'nin Batı Akdeniz bölgesi dağlarında ormanlık alanda yer seviyesi ozon ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Sahilden 10 m. deniz yüksekliği ile dağın tepesinde 1950 nf ye kadar değişen yüksekliklerde bölge geneline dağılmış olan 20 noktada pasif örnekleme tekniği kullanılarak ozon ölçümleri yapılmıştır. Pasif örnekleme metodunu kalibre etmek için sahalardan birinde aktif ozon ölçüm cihazı ile ozon ölçümleri yapılmıştır. Bölgede ki ozon konsantrasyonlarının 13 ile 254 u.g m“3 arasında, ortalama yıllık ozon değerinin ise 61.24+38.84 u.g m”3 olduğu ölçülmüştür. Genel olarak en yüksek ozon konsantrasyonları ilkbahar ve yaz aylarında yüksek rakımlı bölgelerde (1950 a.m.s.l.) ve en düşük konsantrasyonlara da trafik emisyonlarının fazla olduğu bölgelerde rastlanmaktadır. Pasif örnekleme yapılan bölgelerin yakınlarında doğal bitki türlerinin yapraklan toplanarak potansiyel ozon hasarı tespit edilmeye çalışılmıştır. Yaprakların ozon semptomu gösterip göstermediğinin tespiti için gözle yapılan incelemelerin sonucu ile toplanan yaprak örneklerinin kontrol ve semptomlu grup arasında fotosentetik pigment kayıplarının incelenmesi sonucunda, bölge genelinde incelenen 41 farklı doğal tür arasında 11 türün ozon biyoindikatörü olarak kullanılabileceğine karar verilmiştir. Türkiye'nin batı Akdeniz bölgesinde ölçülen ozon konsantrasyonunun yüksek olması ve ozonun yüksek olduğu gözlenen dönemin süresinin yeterince uzun olması, bu bölgedeki birçok doğal bitki üzerinde ozonun yaprak hasarına neden olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
OZONE POLLUTION IN THE MEDITERRANEAN REGION AND ASSESSMENTS OF ITS EFFECTS ON FORESTS Evrim AKKOYUNLU Hacettepe University Environmental Engineering Department ABSTRACT Ambient ozone measurements were conducted during May 2003 to April 2004 in the forested areas of West Mediterranean mountains, Turkey. The ozone concentrations were estimated using a passive method from the bottom of the valley (altitude 10 m) to the top of the mountain (1950 m) over 20 sites distributed all over the study area. Active continuous measurements of ozone were done at one of the monitoring site and helped to calibrate the concentrations of ozone obtained by the passive method. The results indicated that ozone concentrations were in the range of 13 to 254 u.g m“3, the yearly average of ozone was 61.24+38.84 pg m”3. Generally, maximum ozone concentrations were measured at high altitude stations (1950 a.m.s.l.) during the spring and summer season, and minimum concentrations were measured at the locations near to the road traffic. The symptoms of probable ozone injury in the vicinity of passive ozone samplers were examined by collecting needle and leaf samples from the main native plants. According to the visual inspection of leaves and measurement of photosentetic pigments of control and semptomatic leaves, out of 41 species of native plants, 11 species were identified as potential bioindicators of ozone. Ozone concentrations in the west Mediterranean part of Turkey appear to be high enough and of sufficient duration to cause foliar injury on a wide variety of native plants.