Silicon and carbon based nanowires
Silikon ve karbon tabanlı nanoteller
- Tez No: 155497
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM ÇIRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ab initio, temel prensipler, nanoteller, durum fonksiyonu teorisi, karbon nanotüp, iletkenlik. iv, ab initio, first principles, nanowires, density functional theory, nan- otubes, conductance. m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET SİLİKON VE KARBON TABANLI NANOTELLER Şefaattin TONGAY Fizik, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Salim Çıracı Ocak, 2004 Nanoteller geçen on yıldan beridir aktif bir araştırma alanıdır. indirgenmiş boyut ve büyüklüğün elektronların bir yönlü hareketine izin vermesi, bulk yapıdan oldukça farklı olarak, kesikliliğe sebebiyet vermektedir. Sonuç olarak, Broglie dal- gaboyu mertebesinde kesit alanına sahip nanoteller, basamaklı yapıda elektriksel ve ısısal iletkenlik, yüksek Young modülü ve kesikli olarak değişen kesit alam gibi özellikler göstermektedir. Dahası, nanotellerin atomik yapısı iki ve üç boyutta bilinmeyen ilginç düzenliliğe sahiptir. Nanotellerin bu belli başlı özellikleri nan- oteklonojinin hızla gelişen alanlarında bir uygulama bulmak amacıyla geçtiğimiz on yıldan beridir aktif olarak araştırılmaktadır. Bu tezde, silikon ve karbon için doğrusal zincir yapıdan başlayarak, beşgensel, altıgensel ve tüpsel yapıların atomik ve elektronik yapıları incelenmiştir. C ve Si doğrusal zincir yapılarında çift bağ oluşumu sebebiyle bu yapıların yüksek bağlanma enerjisine sahip oldukları bulunmuştur. Elmas yapıdaki bulk kar bon yalıtkan olmakla beraber, karbon doğrusal zincir yapı metalik olup, altın doğrusal zincir yapıya nazaran iki kat iletkenliğe sahiptir. Diğer tel yapılar için detaylı kararlılık ve iletkenlik analizleri yürütülmüştür. Yapılan analizler Si ve C temelli nanotellerin, bulk kristal yapılarının yalıtkan veya yarıiletken olmasına rağmen, genel olarak metalik özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu meta lik davranış, bağların karekterindeki ve yönlenimin deki değişiklikten ileri gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SILICON AND CARBON BASED NANOWIRES Şefaattin TONGAY M.S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Salim Çıracı January, 2004 Nanowires have been an active field of study since last decade. The reduced dimensionality end size allowing electrons can propagate only in one direction has led to quantization which are rather different from the bulk structure. As a re sult, nanowires having cross section in the range of Broglie wavelength have shown stepwise electrical and thermal conductance, giant Young modulus, stepwise vari ation of the cross-section etc. Moreover, the atomic structure of nanowires have exhibited interesting regularities which are not known in two or three dimensions. These novel properties of nanowires have been actively explored since last decade in order to find an application in the rapidly developing field of nanotechnology. In the present thesis, we investigated the atomic and electronic structure of a variety of Si and C atom based very thin nanowires starting from linear chain including pentagonal, hexagonal and tubular structures. We found that the C and Si linear chains form double bonds and have high binding energy. Although bulk carbon in diamond structure is an insulator, carbon linear chain is metal and has twice conductance of the gold chain. We carried out an extensive analysis of stability and conductance of the other wires. Our study reveals that Si and C based nanowires generally show metallic properties in spite of the fact that they are insulator or semiconductor when they are in bulk crystal structure. Metallicity occurs due to change in the character and order of bonds.