High performance AlxGa1-xN based UV photodetectors for visible/solar-blind applications
Görünür/güneş körü uygulamalar için yüksek performanslı AlxGa1-xN temelli mor-ötesi fotodetektörler
  1. Tez No: 155513
  2. Yazar: NECMİ BIYIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. EKMEL ÖZBAY, PROF. ORHAN AYTÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Detektör, Fotodetektör, Fotodiyot. Mor-ötesi, . III-Nitrat, AlGaN karışımı, Geniş-Bantaralığı, Görünür-Körü, Güneş-Körü, Melez-Bağlantı, Melez-yapı, Schottky Fotodiyot, P-I-N Fotodiyot, Metal- Yan-iletken-Metal (MSM) Fotodiyot, Yüksek Performans, Karanlık Akım, Düşük Gürültü, Detektivite, Bant- Genişliği, Yüksek Hız. iv, Detector, Photodetector, Photodiode, Ultraviolet, Ill-Nitride, AlGaN Alloy, Wide-Bandgap, Visible-Blind, Solar-Blind, Heteroj unction, Heterostructure, Schottky Photodiode, P-I-N Photodiode, Metal-Semiconductor-Metal (MSM) Photodiode, High-Performance, Dark Current, Low-Noise, Detectivity, Bandwidth, High-Speed. u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Özet GÖRÜNÜR/GÜNEŞ KÖRÜ UYGULAMALAR İÇİN YÜKSEK PERFORMANSLI ALxGAı.xN TEMELLİ MOR ÖTESİ FOTODETEKTÖRLER Necmi Bıyıklı Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Ekmel Özbay Mayıs, 2004 Mor-ötesi radyasyonun yüksek performanslı algılanması bir çok uygulama için önem taşımaktadır. Yangın sensörleri, ozon tabakasının monitör edilmesi, biyolojik virüs ve kimyasal silah/maddelerin tesbiti, füze erken uyan sistemleri, ve uydular-arası iletişim sistemleri bunlardan bazılarıdır. Bu uygulamalarda yüksek performanslı mor-ötesi fotodetektörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Geniş bant-aralıklı AlxGaı_xN yan-iletkeni. 200 nm ila 365 nm dalgaboylan arasında mor-ötesi algılama özelliklerine sahip bir malzemedir. Üstün malzeme özellikleriyle (doğrudan bant-aralığı. ayarlanabilir kesilme dalgaboyu, melez-yapılara uygunluğu, doğal güneş körlüğü) AlxGaı_xN yapılar güç koşullara dayanıklıdır.Uygun bir şekilde tasarlanıp yapılırsa, AlxGaı_xN temelli fotodetektörler, eski fotoçarpan tüpü (PMT) teknolojisinden hacim, fiyat, sağlamlık, karmaşıklık, karanlık akım, bant-genişliği ve güneş körü operasyon açılarından önemli avantajlar sunmaktadır. Bu araştırmanın temel motivasyonu, yoğun dizin şeklinde üretilebilecek, maliyeti düşük, yüksek performanslı, katı-hal, mor-ötesi fotodetektörlere olan ihtiyaçtır. Çalışmamızda çeşitli görünür/güneş-körü AlxGaı_xN fotodiyot örnekleri tasarlandı, imal edildi ve ölçüldü. Güneş-körü AlxGaı-xN fotodiyotlan ile hemen her açıdan üstün aygıt performansı elde edildi. Melez-yapılı AlxGaı_xN Schottky ve p-i-n örnekleri ile çok düşük karanlık akımlar ölçüldü. Son derece düşük sızıntı akım özelliği rekor seviyede detektivite ve gürültü performansı sonucunu verdi. AlxGaı_xN temelli sensör devreleri ile PMT performansıyla kıyaslanabilir detektivite değerlerine ulaşıldı. Gerçek güneş-körü operasyonu (kesilme dalgaboyu < 280 nm) ve yüksek mor-ötesi/görünür kontrastı gösterildi. Ayrıca çalışma sonuçlarımızla AlxGaı-xN temelli güneş-körü sensörlerin yüksek hız performansını 10 kattan daha fazla artırmayı başardık. Güneş-körü Schottky, p-i-n ve MSM fotodiyot örnekleri çok hızlı darbe cevabı sergilediler ve GHz seviyesinin üzerinde bantgenişliği elde edildi.
Özet (Çeviri)
Abstract fflGH-PERFORMANCE ALxGAj.xN-BASED UV PHOTODETECTORS FOR VISIBLE/SOLAR-BLIND APPLICATIONS Necmi Bıyıklı Ph. D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Ekmel Özbay May, 2004 High-performance detection of ultraviolet (UV) radiation is of great importance for a wide range of applications including flame sensing, environmental (ozone layer) monitoring, detection of biological/chemical agents, missile early warning systems, and secure intersatellite communication systems. These applications require high-performance UV photodetectors with low dark current, high responsivity, high detectivity, and fast time response. The wide- bandgap AlxGai_xN ternary alloy is well-suited as a photodetector material for operation in the wavelength range of 200 nm to 365 nm. Its outstanding material properties (direct bandgap, tunable cut-off, allows heterostructures, intrinsicallysolar-blind) make AlxGaı_xN suitable for a variety of harsh environments. If properly constructed, AlxGai_xN-based photodetectors could offer significant advantages over the older photomultiplier tube (PMT) technology in terms of size, cost, robustness, complexity, dark current, bandwidth, and solar-blind operation. The motivation behind this work is the need for high-performance, solid-state UV photodetectors that can be cost-effectively manufactured into high-density arrays. We have designed, fabricated, and characterized several visible/solar-blind AlxGai_xN photodiode samples. With solar-blind AlxGai-xN photodiode samples, we achieved excellent device, performance in almost all aspects. Very low dark currents were measured with heterostructure AlxGai_xN Schottky and p-i-n samples. The extremely low leakage characteristics resulted in record detectivity and noise performance. Detectivity performance comparable to PMT detectivity was achieved. True solar-blind operation (sub-280 nm cut-off) with high visible rejection was demonstrated. In addition, we improved the bandwidth performance of AlxGai_xN-based solar-blind photodetectors by over an order of magnitude. Solar-blind Schottky, p-i-n, and metal-semiconductor-metal photodiode samples exhibited very fast pulse response with multi-GHz bandwidths.