Mineral katkılı ve perlit agregalı betonların farklı kür şartlarında rötre ve mukavemetlerinin araştırılması
Effects of different curing conditions on the mechanical properties and drying shrinkage of concrete producted with mineral admixtured and expanded perlite aggregate
  1. Tez No: 155577
  2. Yazar: ABDULHAMİT KANTARCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit, kuruma rötresi, mukavemet, kür şartlan, kendiliğinden yerleşen beton, Perlite, drying shrinkage, strength, curing conditions, self compacting concrete
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MİNERAL KATKILI ve PERLİT AGREGALI BETONLARIN FARKLI KÜR ŞARTLARINDA RÖTRE VE MUKAVEMETLERİNİN ARAŞTIRILMASI Abdulhamit KANTARCI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim TÜRKMEN Bu çalışmada mineral katkılı ve genleştirilmiş perlit agregah (GPA) kendiliğinden yerleşen betonların (KYB) farklı kür şartlarında basınç mukavemeti, yarmada-çekme mukavemeti, kuruma rötresi, kılcal geçirimlilik ve kuru birim ağırlıkları zamana bağlı olarak belirlenmiştir. Bütün numunelere çimento ağırlığı yerine %10 silis dumanı (SD) ilave edilmiştir. Betonların dozajı (çimento+SD), 450 kg/m3 olarak sabit tutulmuştur. Su/bağlayıcı oranı 0.35 alınmıştır. GPA, ince agrega yerine %0, %5, %10 ve %15 oranlarında katılmıştır. Süper akışkanlaştırıcı (modifıye polikarboksilik eter), %2 oranında karışım suyuna eklenmiştir. Üretilen beton örnekleri, 23±2°C de kirece doygun suda (A), kuru olarak dış ortamda (B), parafın esaslı kür malzemesi ile kaplı (C), 14 gün dış ortamda günde üç kez sulama ve daha sonra laboratuar ortamında sabit sıcaklıkta (D), 14 gün ıslak çuval altında, daha sonra laboratuar ortamında (E) ve %100 nemli ortamda (F) kür edilmiştir. KYB'ların basınç mukavemeti, yarmada çekme mukavemeti ve kuru birim ağırlıkları; 28. günde, kuruma rötresi; 3., 7., 14., 28., 56., 90. ve 120. günde, kılcal geçirimlilik katsayıları ise; 28., 56., 90. ve 120. günlerde ölçülmüştür. Sonuçta GPA oranı arttıkça basınç mukavemeti, yarmada çekme mukavemeti ve birim ağırlıkları azalmış kılcallık katsayıları artmıştır. Beton numunelerin kuruma rötreleri ise ortamın nem durumuna ve GPA oranına bağlı olarak değişmiştir. A ortamı gibi nem oranı yüksek ortamlarda B ortamına göre rötre değerleri daha düşük çıkmıştır. GPA oranı arttıkça nemli ortamlarda kuruma rötresi azalmış ortamın nem oranı azaldıkça rötre artmıştır. 2004, 86 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF DIFFERENT CURING CONDITIONS ON THE MECHANICAL PROPERTIES AND DRYING SHRINKAGE OF CONCRETE PRODUCTED WITH MINERAL ADMIXTURED AND EXPANDED PERLİTE AGGREGATE Abdulhamit KANTARCI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ibrahim TÜRKMEN This study investigates compressive strength, splitting tensile strength drying shrinkage and capillarity coefficient of self compacting concretes made up of mixture of expanded perlite (GPA) and natural aggregates (NA) in different curing conditions. The binder (cement + silica fume) dosage was kept constant at 450 kg/m3 throughout this study. Superplasticizer was used 2% by weight of Portland cement (PC) to reduce water/binder (w/cm) ratios and self-compacting. Specimens were exposed to conditions of lime- saturated water (A), dry in air (B), coated with paraffin (C), three times wetted in a day for 14-days (D), under wet-sack for 14-days (E) and 100 % relative humidity (F). It was found that the capillarity coefficient of concrete is increased by using GPA and that the compressive strength and splitting tensile strength of GPA concrete decreases generally with increasing GPA ratios. Another experimental finding is that, at the B curing conditions, KYB shows highest capillarity coefficient, lowest compressive strength and lowest splitting tensile strength for 28-days. 2004, 86 pages