Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nda soğuk tütsülemenin bazı önemli kimyasal ve duyusal özellikler üzerine etkisi
The effects of cold smoked some important chemical organoleptic properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Tez No: 155600
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHAMMED ATAMANALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Rainbow trout, Cold Smoking, pi I, Mineral Matter, Sensory Evaluation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchııs my/ciss/NDA SOĞUK TÜTSÜLEMENİN BAZI ÖNEMLİ KİMYASAL VL DUYUSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ Simay ANUİS Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Muhammed ATA M AN A LP Bu araştırmada gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)' n\n soğuk tütsüleme yöntemine uygunluğu ve tütsüleme sonrası örneklerdeki proximate kompozisyonu, pil değeri, mineral madde miktarları belirlenmiş ve duyusal değerlendirme yapılmıştır. Çiğ durumdaki gökkuşağı alabalığında %72.3I su, %20.I5 protein, %4.6I yağ, %l.29 kül ve 6.11 pil bulunurken, tütsüleme sonrası sırasıyla; %64.95, %22.6, %7.70, %l.85 ve 6.34 pil tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre çiğ ve tütsülenmiş gökkuşağı alabalığının t testi sonucunda su, protein, yağ değişimleri arasındaki farkın çok önemli (p0.05). Çiğ ve tütsülenmiş gökkuşağı alabalığının mineral madde değişimleri incelendiğinde Na, Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn ve P içeriklerindeki farklılığın çok önemli olduğu (p0. 05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF COLD SMOKED ON SOME İMPORTANT CHEMICAL AND ORGANOLEPTIC PROPERTIES OF RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss) S i may ANGİŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Fisheries Supervision Assoc. Prof. Dr. Muhammed ATAMANALP In this research; suitability of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) to cold smoking and the effects of this process on proximate composition, pi I, mineral content of lish fillet were investigated. According to the results of proximate analyses; water, protein. ash, fat content and p II of fresh fish were as respectively : %72.31, %20.I5, %1.29. %4.61 and 6.11. After cold smoking process these values were as; respectively : %64.95, %22.6, %1.85, %7.70 and 6.34. The differences between fresh and smoked fish were statisticaly significant but not the differences of pll and ash value. The mineral content (Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and P) of smoked fish altered distinctive from fresh fish expect Cu. According to the results of sensory evaluation, cold smoked fish received higher scores than grilled fish for appearence, odour, flavour, chewiness and overall after taste. 2004, 36 Pages