Yanıt Yüzey Metodu'nun güvenirlik esaslı optimizasyona uygulanışı
Application of response surface method to reliability based optimization
- Tez No: 155628
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deterministik optirnizasyon, güvenirlik esaslı optirnizasyon, güvenirlik analizi, yamt yüzeyler metodu, mühendislik tasarım, Deterministic optimisation, reliability based optimisation, reliability analysis, response surface method, engineering design u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Mühendislik tasarımında optimizasyonun önemi belirtilerek optirnizasyon problemleri, deterministik ve güvenirlik esaslı optimizasyona göre MATLAB ortamında programlanarak çözüldü. Güvenirlik esaslı optirnizasyon, deterministik optimizasyonla karşılaştırılarak verildi. Güvenirlik esaslı optimizasyonda performans fonksiyonu'nun doğrudan kullanımı, deterministik optimizasyona nazaran daha gerçekçi bir sonuç vermesine rağmen baza eksiklikler gözlendi. Bu tez kapsamında, bu eksiklikleri giderebilmek için, yanıt yüzey metodu, güvenirlik esaslı optimizasyonla birleştirilerek MATLAB ortamında programlandı. Bu yaklaşımda performans fonksiyonlanmn yerine yeni oluşturulan yanıt yüzeyler metodu kullanıldı. Bu yaklaşımlara bağlı olarak, ilk önce deterministik optirnizasyon örneği çözüldü daha sonra mühendislik problemleri güvenirlik esaslı optimizasyonda performans fonksiyonu doğrudan kullamlarak çözüldü. Bu yaklaşımda oldukça fazla zaman kaybı olduğu gözlendi. Zaman kaybını giderebilmek için geliştirilmiş olan ADAPRES programı olasılık kısıtlayıcılarının değerlendirilmesinde kullanıldı ve problemler bu yaklaşıma göre çözülerek test edildi. 2004, 99 sayfa
Özet (Çeviri)
The importance of optimisation for engineering design has been indicated, and the optimization problems have been programmed in MATLAB environment with regard to both deterministic and reliability based optimization. The reliability based optimization has been explained comparing with deterministic optimization. Some deficiencies have been observed during the direct use of the performance function even though it gives more consistent results when compared to that of the deterministic solution. In this study, the response surface method has been combined with the reliability based optimization in order to eliminate these deficiencies, and programmed in MATLAB. In this approach, the new response surface function has been used in place of the performance function. With regard to the approaches, the deterministic optimisation problem was first solved, and then the reliability based optimisation was applied with the direct use of the performance function, which results in the use of much more computational time. In order to reduce the computational time, the ADAPRES program has been used in place of the evaluation of the probabilistic constraints, and the problems given in this study have been solved considering this approach. 2004, 99 pages