Çarpan jet ile dönen bir yüzey arasında elektrokimyasal kütle transferi
Electrochemical mass transfer between an impinging jet and a rotating disk
  1. Tez No: 155638
  2. Yazar: JÜLİDE ERKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN NURİ ŞARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpan jet, döner disk, kütle ve ısı transfer katsayısı, sınırlayıcı akım
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ÇARPAN JET İLE DÖNEN BİR YÜZEY ARASINDA ELEKTROKİMYASAL KÜTLE TRANSFERİ Jülide ERKMEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Osman Nuri SARA Bu çalışmada, bir jetin çarptığı dönen bir diskten kütle transfer ferrisiyanür (FeCNö"3) iyonlarının katodik indirgenmesine dayanan sınırlayıcı akım tekniği yardımıyla incelenmiştir. Karşılaştırma maçı ile sabit bir diske çarpan jet ve jetsiz dönen disk ayrıca incelemiştir. Disk dönme hızı, Red, 3.4.04 -1.2. 1 05, jet hızı, ReJ5 1.7. 1 04 - 5.2. 1 04 ve jet ve disk arasındaki mesafenin jet çapma oranı, Ff/D, 2-8 deneysel parametre olar seçilmiştir. Deneysel sonuçlardan, disk yüzeyinden kütle transferinin Red ve Rej'nin arması ile arttığı, H/D=6 değerine kadar H/D ile arttığı ve daha sonra azaldığı görülmüştür. Ayrıca incelenen dönme hızlan aralığında yüzeyden kütle transferi üzerine jetin baskın olduğu görülmüştür. Ortalama Sherwood sayılan Rej, Re, ve H/D'nin fonksiyonu olarak korelasyonları da ayrıca elde edilmiştir. 2004, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis, ELECTROCHEMICAL MASS TRANSFER BETWEEN AN IMPINGING JET AND A ROTATING DISK JulideERKMEN Atatürk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Osman Nuri SARA In this study, the mass transfer of a rotating disk with an impinging circular jet was studied by measuring the limiting current for the cathodic reduction of ferricyanide (FeCNe"3) ions. Measurement of mass transfer of a stationary disk with an impinging jet and rotating disk without jet impingement were also made for comparison. The effect of disk rotation Reynolds number, Re