Kendi ekseni etrafında dönen ısıtılmış silindirin çarpan jet ile soğutulması
Cooling of a heated rotating cylinder by impinging jet
  1. Tez No: 998690
  2. Yazar: GÖNGÜR PUSAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULMUTTALİP ŞAHİNASLAN, PROF. DR. NEVİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Impinging jet, heated cylinder rotating around its own axis, cooling, nozzle
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında dönen silindirik bir yüzeye jet çarpması deneysel olarak incelenmiştir. Çarpan jetlerde önemli olan; lüle geometrisi (dairesel, kare ve üçgen), jet-yüzey arası mesafesinin hidrolik çapa oranı (H/Dh = 3, 6 ve 9), Reynolds sayısı (Re = 2000–7000), silindirin dönme hızı (Ucr = 20, 40, 60 dev/dk ) ve dönen silindirin sabit yüzey sıcaklıkları (Ts = 45 °C, 60 °C ve 75 °C) gibi bazı parametrelerin ısı transferi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışma Taguchi deneysel tasarım yöntemi ile tasarlanmıştır. Sonuç olarak, optimum çalışma koşullarının, en yüksek Reynolds sayısı, yüksek yüzey sıcaklığı ve yüksek dönme hızı kombinasyonunda sağlandığı görülmüştür. Doğrulama testleri, Taguchi tabanlı deneysel modelin tahminleri ile gerçek sonuçlar arasında yüksek bir uyum olduğunu kanıtlamış, bu da elde edilen bulguların dönen makine elemanlarının termal yönetim tasarımlarında güvenilir bir referans olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis experimentally investigates the impact of a jet on a rotating cylindrical surface. The effects of several important parameters on heat transfer were investigated, including nozzle geometry (circular, square, and triangular), jet-to-surface distance to hydraulic diameter ratio (H/Dh = 3, 6, and 9), Reynolds number (Re = 2000–7000), cylinder rotation speed (Ucr = 20, 40, 60 dev/dk ), and constant surface temperatures of the rotating cylinder (Ts = 45 °C, 60 °C, and 75 °C). The experimental design was based on the Taguchi experimental design method. The results showed that optimum operating conditions were achieved with the highest Reynolds number, high surface temperature, and high rotation speed combination. Verification tests demonstrated a high agreement between the predictions of the Taguchi-based experimental model and the actual results, indicating that the findings can be used as a reliable reference in the thermal management design of rotating machine elements.