Yüksek dayanımlı betonların bazı mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine polipropilen lif miktarı ve çeşidinin etkisi
The effect of polypropylene fiber amount and fiber kind on some mechanical and physical properties of high strength concrete
  1. Tez No: 155661
  2. Yazar: MERAL OLTULU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLA AMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek dayanımlı beton, Polipropilen lifli beton, eğilme dayammı, rötre, ısı iletkenlik, High strength concrete, Polypropylene fiber reinforced concrete, flexural strength, shrinkage, thermal conductivity. u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi YÜKSEK DAYANIMLI BETONLARIN BAZI MEKANİK ve FİZİKSEL ÖZELİKLERİ ÜZERİNE POLİPROPİLEN LİF MİKTARI ve ÇEŞİDİNİN ETKİSİ Meral OLTULU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. P. Ayla AMİL Dünyada yapı malzemesi olarak en yaygın kullanılan betonun basınç dayanımı iyi olmasına karşın eğilme, çekme, yorulma, aşınma, kayma, çatlama sonrası yük taşıma dayanımı zayıftır. Basınç dayanımı yüksek olan betonlarda gevrek ve ani kırılma sorunu da ortaya çıkmaktadır. Bu özeliklerin iyileştirilmesi amacıyla üzerinde çalışılan konulardan birisi de lifli betonlardır. Bu nedenle; yüksek dayanımlı betonlarda lif kullanılmasının beton özelikleri açısından incelenmesi gerekmektedir. Yukarıda kısaca belirtilen nedenlerden dolayı bu araştırmada iki farklı polipropilen (PP) lif kullanılmıştır, l.tip PP lif %0.2 ve %0.4 oranında, 2. tip PP lif %0.5 ve 1 oranında ayrıca iki lif beraber sırasıyla %0.2 ve %0.5 oranlarında katılarak kontrol betonuyla birlikte 6 farklı beton numunesi her deney için belirlenen sayılarda üretilmiştir. Üretilen betonların herbirinin taze ve sertleşmiş haldeki özelikleri belirlenerek kontrol grubuyla kıyaslanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; PP lif katılımıyla betonun basınç dayammı, birim ağırlık ultrases hızı gibi özeliklerinde azalma görülürken eğilme dayanımı, şekil değiştirme kapasitesi, süneklik bakımından daha iyi davrandığı, rötre ve ısıl iletkenliğinde nisbeten önlendiği gözlemlenmiştir. 2004, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF POLYPROPYLENE FIBER AMOUNT AND FIBER KIND ON SOME MECHANIC AND PHYSICAL PROPERTIES OF HIGH STRENGTH CONCRETE Meral OLTULU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayla P. AMİL Concrete is the most common used construction material in the world. Its resistance to compressive strength is very good, however resistance to flexural, tensile, fatique, abrasion, shear strength, post cracking load capacities are weak. High strength concretes have problems with brittleness properties. For the improvement of these properties, fibrous concrete is one of the most common studied subjects in this area. For this purpose, it is necessary to use fiber in high strength concretes and to examine their concrete properties. Because of reasons stated above, two different polypropylene (PP) fibers were used in this research. Six different concrete sample including control in determined numbers were used in the study: 0.2% and 0.4% PP in the first type, 0.5% and 1% in the second type, and 0.2% and 0.5% for the two fibers together and control. By determining fresh and hard properties of each produced concretes, each concrete groups were compared to control group and each other. According to the results, there was a decrease in compressive strength, unit weight and ultra velocity speed after adding of PP fiber. There was significant improvements in flexural strength, strain capacities, ductility, however shrinkage and thermal conductivity were prevented relatively. 2004, 84 pages