Genleştirilmiş perlit agregasının yüksek dayanımlı betonların fiziksel ve mekanik özelliklerine etkileri
Effects of expanded perlite aggregate on physical and mechanics properties of high strength concrete
- Tez No: 155662
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN DEMİRBOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yüksek dayanımlı beton, genleştirilmiş perlit, basınç dayanımı, ısı iletkenliği, ultrason hızı, high strength concrete, expanded perlite aggregate, compressive strength, thermal conductivity, ultrasonic pulse velocity 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GENLEŞTİRİLMtŞ PERLİT AGREGASININ YÜKSEK DAYANIMLI BETONLARIN FİZİKSEL ve MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Mehmet Burhan KARAKOÇ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ramazan DEMİRBOGA Bu çalışmanın amacı, ince agrega olarak genleştirilmiş perlit agregasını kullanarak yüksek dayanımlı beton elde etmektir. Laboratuarda üretilen betonlar üzerinde yapılan deneylerle, betonun basınç dayanımı, ultrason hızı, ısı iletkenlik ve birim ağırlık özellikleri belirlenmiştir. Çalışmanın giriş bölümünden sonra, konu ile ilgili literatür araştırması, materyal ve yöntem bölümleri verilmiştir. Yöntem bölümü agrega, karışım oranlan ve üretilen yüksek dayanımlı betonların üzerinde yapılan deneyler ile sonuçların irdelenmesinde kullanılan 'Karşılaştırma Metodu' nu kapsamaktadır. Betonun özelliklerinden basınç dayanımı incelenirken klasik yöntem, ultrason hızı tespiti için direk ölçüm yöntemi ve ısı iletkenliğinde ise sıcak tel yöntemi kullanılmıştır. Dördüncü bölümde yapılan deneysel çalışmalar özetlenerek deneysel çalışmadan elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Beşinci bölümde ise sonuçlar ve öneriler kısmına yer verilmiştir. Sonuç olarak, genleştirilmiş perlit agregası oranları arttıkça basınç dayanımı, ultrason hızı, birim ağırlık ve ısı iletkenlik değerleri azalmıştır. 28 günlük numunelerde, basınç dayanımında, birim ağırlıkta, ultrason hızında ve ısı iletkenlik değerlerinde maksimum azalmaların sırasıyla %33, %9, %8 ve %20 olduğu belirlenmiştir. Kür süresi arttıkça basınç dayanımı, ultrason hızı, birim ağırlık ve ısı iletkenlik değerleri artmıştır. Ayrıca, basınç dayanımı ile ultrason hızı ve birim ağırlık ile ısı iletkenliği arasında üstel fonksiyon şeklinde bir ilişki tespit edilmiştir. 2004, 113 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF EXPANDED PERLİTE AGGREGATE ON PHYSICAL AND MECHANICS PROPERTIES OF HIGH STRENGTH CONCRETE Mehmet Burhan KARAKOÇ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ramazan DEMİRBO?A The aim of this study was to produce high strength concrete with expanded perlite aggregates used in replacement of fine aggregates. Tests were carried out to determine the compressive strength, ultrasonic pulse velocity, thermal conductivity and unit weight of concrete produced in the laboratory. After introduction, the abstract of literature and material-method chapters were given. Method chapter is involve experiments applied to the aggregate, mix ratios and high strength concrete and, comparison method was used to evaluate the results. The traditional compressive strength method, direct ultrasonic pulse velocity measurement method and the hot wire method were used for the compressive strength, ultrasonic pulse velocity and thermal conductivity of concrete, respectively. In the forth chapter, experimental studies were summarized. The conclusions and proposes were explained in the fifth chapter. As a result, the increasing of expanded perlite rations reduced the compressive strength, ultrasonic pulse velocity, thermal conductivity and unit weight. It was observed that the compressive strength, unit weight, ultrasonic pulse velocity, and thermal conductivity of samples were decreased %33, %9, %8 and %20 for 28 days, respectively. The increasing of cure periods improved the compressive strength, ultrasonic pulse velocity, thermal conductivity and unit weight. In addition, exponential relationships were found between compressive strength and ultrasonic pulse velocity, thermal conductivity and unit weight. 2004, 113 sayfa