Türkiye'deki bazı şehir merkezlerinde yağış şiddeti-süre-tekerrür ilişkilerinin analizi
The analysis of rainfall intensity-duration-frequency relationships in some city centers in Turkey
- Tez No: 155663
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REŞAT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yağış Şiddeti-Süre-Tekerrür Denklemleri, İstatistiksel Dağılımlar i, Rainfall Intensity-Duration-Frequency Equations, Statistical Distributions
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TÜRKİYE'DEKİ BAZI ŞEHİR MERKEZLERİNDE YAĞIŞ ŞİDDETİ-SÜRE- TEKERRÜR İLİŞKİLERİNİN ANALİZİ Serkan ŞENOCAK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Reşat ACAR Bu çalışmada incelenen 24 il merkezindeki (Adana, Adıyaman, Afyon, Ankara, Antalya, Bingöl, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan. Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kütahya, Manisa, Rize, Trabzon, Uşak, Van, Zonguldak) standart süreli yağışlar için (t=5, 10, 15, 30 dakika, 1, 2, 3, 4, 5, 6. 8, 12, 24 saat) uygun olasılık dağılım fonksiyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bir diğer önemli amacı da, analiz yapılan istasyonlarda çeşitli tekerrür süreleri için (T=2, 5, 10, 25, 50, 100 ve 500 yıl) en uygun yağış şiddeti-süre-tekerrür denklemlerinin belirlenmesidir. Araştırılan 24 istasyonun 1938-2000 yılları arasındaki belirli süreli maksimum yıllık yağış değerleri Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden elde edilmiştir. Sırasıyla Genelleştirilmiş ekstrem dağılımlar, Gumbel, Normal, iki parametreli Lognormal, üç parametreli Lognormal, Gamma, Pearson ve Logpearson dağılımları kullanılarak uygun dağılım fonksiyonları ve belli tekerrürlü yağış şiddetleri elde edilmiştir. Tekerrür süreleri için sekiz yağış şiddeti-süre-tekerrür denklemi lineer olmayan tahmin yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Uygun denklem lineer olmayan tahmin yöntemindeki korelasyon katsayıları incelenerek seçilmiştir. Farklı istatistik dağılımların farklı standart süreler için uygun olabilmektedir. Kullanılan sekiz farklı yağış şiddeti-süre-tekerrür denklemi bir istasyondan başka bir istasyona değişmektedir. ;' =- ve i =- yağış şiddeti-süre-tekerrür denklemlerinin (\ + bjy (t + c) çeşitli dönüş periyodları için bir çok istasyonda uygun olduğu görülmüştür. 2004, 118 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ANALYSIS OF RAINFALL INTENSITY-DURATION-FREQUENCY RELATIONSHIPS IN SOME CITY CENTERS IN TURKEY Serkan ŞENOCAK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Reşat ACAR The purpose of this study is to estimate the best probability distribution function for standard durations (t=5, 10, 15, 30 minutes, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 24 hours) in analyzed 24 city center (Adana, Adıyaman, Afyon, Ankara, Antalya, Bingöl, Bolu. Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kütahya, Manisa, Rize, Trabzon, Uşak, Van, Zonguldak). An another important purpose is to get the best fitted rainfall intensity-duration-frequency functions for various return periods (T=2, 5, 10, 25, 50, 100 ve 500 years) in analyzed stations. Records of observed maximum annual rainfall values for standard durations from 1938- 2000 years at 24 stations are obtained from Turkish State Meteorological Service. The fitted distribution functions and the rainfall intensities are obtained by using Generalized Extreme Values, Gumbel, Normal, Two-parameter Lognormal, Three-parameter Lognormal, Gamma, Pearson type III and Logpearson type III distributions, respectively. Eight rainfall intensity-duration-frequency equations are compared for return periods using the nonlinear estimatin methods. The appropriate equation is chosen by investigating the correlation coefficients in the nonlineer estimation. Different statistical distributions can be appropriate for different standard durations. The used eight different rainfall intensity-duration-frequency equations differ from a station to another. The rainfall intensity-duration-frequency equations / =- and {\ + b.t} a stations. are showed acceptable fitting for various return periods in many rainfall 2004, 118 pages