Yeni 2-substitue indol türevlerinin sentezi
Synthesis of new 2-subtituted indole derivatives
- Tez No: 155671
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURULLAH SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İndol, doğal ürün, Michael katılması, sübstitüsyon, karben, Indole, natural product, Michael addition, substitution, carbene 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YENİ 2-SÜBSTİTÜE İNDOL TÜREVLERİNİN SENTEZİ Hüseyin ÇAVDAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nurullah SARAÇOĞLU İndol halkası pek çok doğal ürünün yapısında bulunmaktadır. Dolayısıyla indol türevlerinin sentezi ve 2- ve 3-sübstitüe indol türevlerinin sentezine müsaade eden sentetik metotların geliştirilmesi indol kimyasında önemlidir. Bu çalışmada 2- sübstititüe indol türevlerinin sentezi için yeni bir metot geliştirildi. İlk önce indol Birch reaksiyonu ile 4,7-dihidroindole indirgendi. Bu molekülün dimetil asetilendikarboksilat, maleik anhidrit, dietil azodikarboksilat, 1,3-difenil-propenon, siklohekzen-1-on ve siklopenten-1-on gibi a,P-doymamış karbonil bileşikleriyle Michael katılma ürünleri elde edildi. Michael katılma ürünlerinin oksidasyonları sonucu yeni 2-sübstitüe indol türevleri elde edildi. Ürünlerin yapıları spektroskopik olarak aydınlatıldı. 02CH 3 *î C02CH3 H Q> H L II >-CH2C02Et 4,7-dihidroindol T H Ayrıca 4,7-dihidroindol'ün etil diazoasetat ile insersiyon reaksiyonu ve bunu takip eden oksidasyon reaksiyonu sonucu indol-2-asetik asit etil esterinin yüksek verimle yeni bir sentezi gerçekleştirildi. 2004, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS OF NEW 2-SUBSTITUTED INDOLE DERIVATIVES Hüseyin ÇAVDAR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurullah SARAÇO?LU Indole ring is present in a wide variety of natural product structure. Consequently, the synthesis of indole derivatives and the developments of synthetic methods leading to the 2- and 3-substituted indole derivatives imports for indole chemistry. In this work, a new method for synthesis of 2-substituted indole derivatives was developed. Firstly, the indole was reduced to 4,7-dihydroindole with Birch reaction. Michael addition products of this molecule with a,P-unsaturated carbonyl compounds such as dimethyl acetylenedicarboxylate, maleic anhydride, diethyl azodicarboxylate, 1,3- diphenyl-propenone, cyclohexen-1-on and cyclopenten-1-on were obtained. The oxidations of Michael addition products provided new 2-substituted indole derivatives. The stucture of products were determined on the basis of spectroscopic methods. '?CHa I C02CH3 H H II V-CHîCOzEt 4,7-dihydroindole ^fc^^N H Furthermore, a new synthesis of indole-2-acetic acid ethyl ester in a high yield was realized by insertion reaction of 4,7-dihydroindole with ethyl diazoacetate followed by oxidation reaction. 2004, 69 pages