Erzurum merkez ilçe köylerindeki çiftçilerin tarım sigortası ile ilgili eğilimleri üzerine bir araştırma
A study on the attributes of farmers towards agricultural insurance in the villages of Erzurum central district
- Tez No: 155677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AVNİ BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Sigortası, Sigorta, Binomial Probit Modeli, Risk Yönetimi, Erzurum, Agricultural Insurance, Insurance, Binomial Probit Model, Risk management, Erzurum
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ERZURUM MERKEZ İLÇE KÖYLERİNDEKİ ÇİFTÇİLERİN TARIM SİGORTASI İLE İLGİLİ EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Emine İKİKAT TÜMER Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Avni BİRİNCİ Tarım sektöründe üreticilerin, doğal afetleri kendi çabalarıyla engel leyebilmeleri mümkün değildir. Bu nedenle, üretimi tehdit eden risk ve belirsizlikleri ortadan kaldırmanın en uygun yolu, tarım sigortasının çiftçilere benimsetilmesidir. Araştırmada, Erzurum merkez ilçeye bağlı 16 köyde yapılan 150 anket çalışması sonuçlarından, yerli ve yabancı literatürlerden ve kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Çiftçilerin tarım sigortası eğilimleri, anket yoluyla elde edilen verilerden yararlanılarak, Crosstab ve Binomial Probit Sınırlı Bağımlı Değişken analizi yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Sosyal güvenlik sigortasının olup olmamasını; köyün merkez ilçeye olan uzaklığı ve bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının negatif yönde, çiftçinin yaşının ve gelirinin ise pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Çiftçilerin tarım sigortası konusunda bilgili olup olmamasını; köyün merkez ilçeye olan uzaklığı, çiftçinin yaşı, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı ve sahip olduğu arazi miktarının negatif yönde, çiftçinin gelirinin ve tarımdan elde ettiği toplam gelirinin ise pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çiftçilerin tarım sigortası konusunda eğitim almak isteyip istememelerine; köy hane sayısı ve çiftçinin sahip olduğu sığır sayısı negatif yönde, buna karşın çiftçinin eğitimi, gelirinin tamamının tarımdan sağlayıp sağlamaması ve sahip olduğu arazi miktarının pozitif yönde etkili olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçlarından, tarım sigortası konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesinin, genel eğitim seviyesinin yükseltilmesini ve yaşam standardının iyileştirilmesinin tarım sigortasına olan eğilimi artıracağı tespit edilmiştir. 2004, sayfa 57
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT M.S. Thesis Emine İKİKAT TÜMER Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Asst. Prof.Dr. Avni BİRİNCİ A Study on the Attributes of Farmers Towards Agricultural Insurance in the Villages of Erzurum Central District Natural hazards, such as drought, flood, hail, frost, excessive moisture and insects, cause crop losses, distort production and create risks and uncertainties in farms. It is virtually impossible for agricultural producers to control these natural hazards simply by their own attempts. For this reason, one of the best ways to manage these sorts of risks is to induce farmers to adopt agricultural insurance policies. In this research, the data have been collected from state agencies, and national and international sources, 150 survey results conducted in 16 villages in Erzurum central district. Attributes of farmers towards agricultural insurances have been analyzed by running those survey results using Crosstab and Binomial Probit model in Limdep econometric computer software. While distance between village and city center, and number of households have negative effects on farmers to have social security insurance; age and income of the farmer have positive effects. The results also show that as the distance between village and city center, age of the farmer, number of households and amount of the land farmer owns increase, the knowledge of the farmer about agricultural insurances decreases. On the other hand, any increase in the farmer's income and total agricultural income increases the knowledge of the farmer about agricultural insurances. Finally, while the number of residents in the village and the number of cattle in the farm have negative effects on farmers to get training course about agricultural insurance; education level of the farmer, earning all income from farming and amount of the land farmer owns have positive effects. Research results indicate that educating farmers about agricultural insurance, making education level and living standards higher will induce farmers to adopt agricultural insurance. 2004, pp57