A 6-3 KV thyristorized switch for direct-on starting of induction motors
Endüksiyon motorlarına doğrudan yol verme için 6.3 kV lık tristörlü statik yol verici
- Tez No: 15568
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan yol verme, 3 faz ve 2 faz model, optimum anahtarlama anı, direct on starting, 3 phase and 2 phase model, optimum switching instant
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET ENDÜKSİYON MOTORLARINA DOĞRUDAN YOL VERME İÇİN 6.3 kV LUK TRiSTöRLÜ STATİK YOL VERİCİ RAHMAN, Mahfujur Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Muammer ERMİŞ Tez Es- Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Eylül 1991, 77 sayfa Bu tezde yüksek gerilim endüksiyon motorlarına otomatik ya da elle yol vermede kullanılacak olan statik bir anahtar tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, önce 6.3kV, 3- fazlı bir endüksiyon motorunun kalkış anındaki geçici durum başarımını incelemek üzere sistemin matematiksel modeli türetilmiş ve bilgisayarda nümerik olarak çözülmüştür. Böylece, geçici durum ani akım ve moment salınımlarının genliklerinin en aza indirecek optimum anahtar lama koşulları belirlenmiştir. Daha sonra gerçek sistem bu koşullara uygun olarak kontrol edilmiştir. Geliştirilen statik anahtar temelde güç devresi, tristör tetikleme devresi, hata algılama ve koruma devresi ve sürücü devrelerinden oluşmaktadır. Güç devresinde, fazlardan ikisinde anti-paralel bağlı seritristör grupları kullanılmış, üçüncü faz ise doğrudan şebekeye bağlanmıştır. Kontrol devresi her fazdaki tristörleri belirlenmiş optimum çalışma koşullarına uygun sırada ateşleyerek endüksiyon motoru devreye alır. Hata algılama ve koruma devresi ise sistemdeki hataları anında gösterir ve kontrol devresinin durdurmasına yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A 6.3 KV THYRISTORIZED SWITCH FOR DIRECT-ON STARTING OF INDUCTION MOTORS RAHMAN, Mahfujur M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Muammer ERMIS Co-Supervisor: Prof.Dr. Bülent ERTAN September 1991, 77 pages Within the scope of this thesis, a static switch has been designed and developed to automatically or manually switch on or off a high voltage induction motor. For this purpose, first a mathematical model is developed and solved numerically on computer to analyze the starting performance of the given 6.3 kV, 3 phase induction motor and, to determine the optimum direct on switching conditions minimizing amplitudes of transient currents and torques. The actual system is then implemented according to this control strategy. In the most elementary form, the static switch consists of a power circuit, a triggering control circuit, fault detection and protection circuit and drive circuits. In the power circuit, 2 strings back to back connected anti-parallel thyristors are placed in 2 iii 'of the phases with the remaining phase being directly connected. The control circuit triggers thyristors in each phase according to the required sequence for optimum operation whereas fault circuit monitors system faults and in occurence of any fault, it helps the control circuit to halt the running system.