Çelik boruların MİG MAG kaynyğında kaynak pozisyonunun nüfuziyet mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisinin araştırılması
Investigation of effect of welding position on penetration, microstructure and mechanical properties of steel pipes in MIG MAG welding
- Tez No: 155727
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEHÇET GÜLENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Pipe lines welding, GMAW, MAG
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada tam otomatik gaz altı kaynak yöntemiyle X52' den imal edilmiş olan spiral kaynaklı çelik petrol borular, ağız ağıza getirilerek sekiz farklı pozisyonda kaynaklanmıştır. Torç konumlarının kaynak bölgesindeki nüfuziyet, mekanik özellikler ve mikro yapıya etkisi incelenmiştir. Kaynak numunelerine metalografik incelemeler yapılmıştır. Tahribattı muayene yöntemlerinden; çekme, eğme, çentik darbe, sertlik ölçme, tahribatsız muayene yöntemlerinden; radyografik ve ultrasonik muayene uygulanmıştır. 90 Kaynak açısındaki mekanik özellikler, en yüksek değerleri vermiştir. Mekanik özelliklerin 90 de yüksek çıkmasının nedeni; yer çekimi etkisi ve boru meyiline bağlanmıştır. Diğer 7 açıda kaynak yapmak yerine 90 de MİG MAG kaynağı yaparak yüksek nüfuziyet, mekanik değerler ile kaynak hataları minimuma indirilmiştir.Anahtar Kelimeler : Boru hattı kaynağı, Gazaltı kaynağı, MAG
Özet (Çeviri)
In this study, spiral welding steel petrolium pipes, which arc made from X52 material with full automatic gas shield arc welding (GMAW), are welded in eight different positions with positioning end to end. The effects of tore manipulations on the weld area to mechanical properties and microstructure are objected. Destruction testing like ; tensile, guided charpy, hardness testing ting ;and nondestruction testing ;radyographic, ultrasonic testing are tested on materials. The mechanical properties on 90° weld angle shewed maxium result. Cause of high mechanical properties are gravitational effect and pipe trend. In order to make other welds with different 7 angles, with making a 90° GMAW welds arc made without of mistakes, with high penetration on results.