Labview bilgisayar programı ile veri toplama ve kontrol: Bir buhar sıkıştırmalı derin dondurucunun test edilmesi
Data acqusition by labview program: Testing of a vapour-compression deep freeze
- Tez No: 155942
- Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN ATAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Labview, Veri Toplama, Buhar Sıkıştırmak Soğutma Sistemi, Test Odası, Labview, Data Acqusition, Vapour Compression Refrigeration System, Test Room
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
LABVIEW BİLGİSAYAR PROGRAMI İLE VERİ TOPLAMA VE KONTROL: BİR BUHAR SIKIŞTIRMALI DERİN DONDURUCUNUN TEST EDİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) H. Serkan YURTTAŞ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2004 ÖZET Bu proje kapsamında, buhar sıkıştırmak soğutma çevrimi ile çalışan bir derin dondurucu test edilmiştir. Test odasında yapılan deneylerde Labview bilgisayar programı kullanılmış; sıcaklık, basınç, hız ve bağıl nem ölçümleri alınarak sistemin performans parametrelerinin zamanla değişimleri belirlenmiştir. Sıcaklıklar, J tipi bakır-konstantan ısıl çiftler ile, basınç, basmç transmitterı ile, hava hızı, hava hızı ölçüm transduseri ile, bağıl nem ise Sıcaklık ve Nem Algılayıcı ile ölçülmüştür. TS 7596'ya göre yapılan donma deneyi, değişik tipte soğutucuların test edilebildiği bir test odasında gerçekleştirilmiştir. Test odasına iki adet ısıtıcı, bir adet nemlendirici ve bir adet de fan yerleştirilmiş ve deneye başlamadan önce nemlendirici ve ısıtıcılar çalıştırılarak, ortamın 25°C sıcaklık ve % 45 bağıl nem şartlarında sürekli rejime gelmesi sağlanmıştır. Deney süresince alınan ölçüm değerlerinin zamanla değişimi grafikler halinde gösterilmiştir. Bilim kodu: 920
Özet (Çeviri)
DATA ACQUSITION BY LABVIEW PROGRAM: TESTING OF A VAPOUR -COMPRESSION DEEP FREEZE (M.Sc. Thesis) H. Serkan YURTTAŞ GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCDINCE AND TECHNOLOGY February 2004 ABSTRACT The object of this project is to analyze a refrigerator which works with vapour- compression refrigeration cycle. The experiments made in the test room are assisted with Labview software; the performance parameters of the system changing with time is determined by the help of the temperature, pressure and relative humidity values. Temperature is measured by J type copper-constantan thermocouples, pressure is measured by a pressure transmitter, air velocity is measured by Air Velocity Transducer while relative humidity is measured by Temperature and Humidity Sensor. TS 7596 referenced refrigeration experiment is done in a test room capable of testing various types of refrigerators. Before the experiment, the system is brought to 25°C and % 45 relative humidity standard values by two heaters, a humidifier and a fan placed in this room. After the measurements, these variables are shown by graphics. Science Code: 920