Dinamik geometri yazılımı Cabri'nin geometrik yer konusunda öğrenci başarısı üzerindeki etkisi
The effect of dynamic geometry software cabri on students' success on locus
  1. Tez No: 156045
  2. Yazar: ÜMİT PEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN BAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geometri, Geometrik Yer, Dinamik Geometri Yazılımı (DGY), Geometry, Locus, Dynamic Geometry Software (DGS) VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Öğrencilerin matematiksel düşünme, soyutlama ve tahminde bulunma becerilerini artıran geometrik yer kavramı, eğitimde önemli bir yere sahiptir. Ancak bu kavram, geometrik elemanların farklı konumları için farklı tahminler yapmayı, dolayısıyla tamamıyla soyutlamayı gerektirir. Kağıt, kalem, cetvel gibi araçlarla problemlerin çözüldüğü geleneksel ortamlarda bu soyutluğu aşmak oldukça güçtür. Geleneksel ortamlarda geometrik yer problemlerinin çalışılması için gerekli olan görsellik sağlanamadığından, alternatif öğrenme ortamlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle Dinamik Geometri Yazılımlarının (DGY) sahip oldukları farklı özellikler öğrencilerin önüne inanılmaz araştırma ortamları çıkarmaktadır. Bu çalışma ile, DGY-Cabri'nin geometrik yer konusunda öğrenci başarısı üzerindeki etmesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, ilköğretim matematik öğretmenliği örgün eğitim öğrencileri kontrol grubu, ikinci öğretim öğrencileri ise deney grubu olarak alınarak yarı deneysel bir çalışma yapılmıştır. Geometrik yer konusu için geliştirilen etkinlikler 7 ders saati boyunca deney grubuna uygulanmış, kontrol grubu öğrencileri ise normal eğitimlerine devam etmişlerdir. Çalışma sonunda yapılan 8 soruluk sınav sonuçlan t testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulardan, DGY-Cabri'nin, öğrencilerin verilen ifadeye uygun şekil çizebilme becerileri üzerinde etkili olmadığı, öğrencilerin tahmin ve buna bağlı olarak matematiksel açıklama yapabilme becerilerim artırdığı, genel anlamda ise DGY-Cabri'nin öğrenci başarısını olumlu yönde etkilediği sonuçlarına varılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında, ortaöğretim ve üniversite müfredatlarında ihmal edilen bir konu olan geometrik yer konusunun, müfredatlarda Cabri'nin“iz bırakma”ve“geometrik yer”özellikleri yoluyla yeniden yapılandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Dynamic Geometry Software Cabri on Students' Success on Locus Locus, since it increases mathematical thinking, abstraction and estimation abilities of students, has an important place in education. However, this concept is fully abstraction different estimations for different locations of geometric figures. It is very hard to overcome this abstractness in traditional environments, where problems are solved by tools such as paper, pencil and ruler. Visualization is important to study locus problems. Dynamic Geometry Software has such properties providing users with opportunities for visualization. Dynamic Geometry Software (DGS) has such properties that they present incredible investigation environments for students. The aim of the study is to determine the effect of Cabri, a Dynamic Geometry Software, on students' success on locus. For this purpose, a quasi-experimental study was carried out with student mathematics teachers, who will teach in primary schools. The control group consists of students taking geometry course thought traditional instruction way. The experimental group consists of students taking geometry course thought through DGS-Cabri-based instruction. Activities, developed for locus subject, were applied to experimental group throughout 7 lecture hours whereas control group students continued their normal education. At the end of the study, an exam with 8 questions was carried out and results were analysed with t test. From the results, it is concluded that Cabri-DGS has no effect on students' abilities to draw sketches suitable for given expression. On the other hand, Cabri increases students abilities to make estimations and related to this, increases students abilities to make mathematical explanations. In general, Cabri-DGS has positive effects on student success. In the light of these results, it is suggested to re-construct locus subject in curriculums, which was a neglected subject in secondary school and university curriculums until now, by using“trace on”and“locus”properties of Cabri.