Güneydoğu Karadeniz'deki bazı egzotik Ctenophora (Pleurobrachia pileus O. F. Müler, 1976, Beroe ovata Mayer, 1912) ve scyphozoa (Aurelia aurita Linnaeus, 1758)'ların eko-fizyolojisi
The eco-physiology of some exotic Ctenophora (Pleurobrachia pileus O. F. Müler, 1976, Beroe ovata Mayer, 1912) and Scyphozoa (Aurelia aurita Linnaeus, 1758) in the South Eastern Black Sea
  1. Tez No: 156046
  2. Yazar: RAHŞAN EVREN MAZLUM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADİR SEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Karadeniz, Pleurobrachia pileus, Beroe ovata, Aurelia aurita, Beslenme Eko-Fizyolojisi vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Güneydoğu Karadeniz' deki bazı egzotik Ctenophora {Pleurobrachia pileus, Beroe ovata) ve Scyphozoa {Aurelia aurita) 'lann eko-fizyolojileri araştırılmıştır. Çalışma, laboratuar ve saha çalışmaları olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Laboratuar koşullarında 32-55 dakika süre ile Artemia salına nauplii ile beslenen Pleurobrachia pileus1 larda midedeki preyin zamanla eksponansiyel olarak sindirildiği ve sindirim zamanının prey sayısı ile doğru orantılı arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca süzme oranının akvaryum hacminden önemli derecede etkilendiği tespit edilmiştir. Beroe ovata' 1ar ise Pleurobrachia pileus ile beslenmiş ve süzme oranının Pleurobrachia pileus' larda olduğu gibi hacimle doğru orantılı olarak arttığı gözlemlenmiştir. Beroe ovata' lann daha çok gündüz saatlerinde beslendikleri, özellikle jelatinli türleri tercih ettikleri tespit edilmiştir. Beroe ovata' larda günlük gıda tüketimi yaklaşık % 34-% 215 bW olarak bulunmuştur. Saha çalışmalarında ise çalışmaya konu olan Pleurobrachia pileus, Beroe ovata ve ek olarak da Aurelia aurita' lann vertikal dağıhmlan, yoğunluklan irdelenmiştir. Aynca ilgili türlerin beslenme ekolojileri de çalışılmıştır. Pleurobrachia pileus' 1ar özellikle ilkbahar aylannda 150-75 m derinliklerde yoğun olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, Beroe ovata yoğunluğu ile Pleurobrachia pileus yoğunluğu arasında negatif bir korelasyon olduğu belirlenmiştir, örnekleme sahasında Aurelia aurita ise daha çok 75-0 m arasında bulunmaktadır, tabakada yüksek olduğu belirlenmiştir. Populasyonun en yüksek yoğunluk değeri Temmuz 2002' de gözlenmiştir. Pleurobrachia pileus, Beroe ovata ve Aurelia aurita' lann beslenme ekolojileri incelendiğinde; Pleurobrachia pileus' lann daha çok ortamda bulunan zooplankton ve mikroplanktonla yoğun bir şekilde beslendikleri tespit edilmiş ve tüm mevsimlerde durumun değişmediği gözlemlenmiştir. Aurelia aurita' lann ise daha çok zooplanktonik organizmalan tercih ettikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Eco-Physiotogy of Some Exotic Ctenophora (Pleurobrachia pileus O. F. Müler, 1976» Beroe ovata Mayer, 1912) and Scyphozoa {Aurelia aurita Linnaeus, 1758) in the South Eastern Black Sea In this study, the eco-physiology of some exotic ctenophores (Pleurobrachia pileus, Beroe ovata) and Scyphozoa (Aurelia aurita) in the South Eastern Black Sea, Trabzon, were studied. This study consists of two parts: Laboratory and field studies. In the stated laboratory conditions gastric emptying in P. pileus fed on Artemia salina nauplii was studied and it was best described by an exponential function. The study has also indicated that gastric emptying time has increased linearly by increasing prey number ingested. In the mean time container volume has significantly affected the clearance rate in P. pileus fed on Artemia salina nauplii. The clearance rate of B. ovata fed on P. pileus was also investigated and found that when the volume increases so does the clearance rate. The experimets conducted in the laboratory conditions have indicated that they mainly feed in the day time and prefer jelatinious animals when they have to choose. The food consumption was also studied and found that B. ovata consumes as high as 34-215 % bw per day. In the field; abundance and vertical distribution of P. pileus, B. ovata and A. aurita by months were investigated. The stomach contents were also studied. The abundance of P. pileus, B. ovata and A. aurita were vertically and seasonally investigated. The feeding ecology of these animals were also studied. The density of P. pileus was found to be high especially in spring at the depth between 75 to 150 m. Where as A. aurita was more abundant at 0 to 75 m especially in June 2002. the investigation has also shown that there is a diverse relation between the abundance of P. pileus and B. ovata. The study on feeding ecology of jelly s concerned has shown that the main prey items for P. pileus were zooplankton and microplankton for all months investigated while A. aurita feed mainly zooplanktonic organisms in the area covered. Key Words : South Eastern Black Sea, Pleurobrachia pileus, Beroe ovata, Aurelia aurita, Feeding Eco-Physiology vm