Minkowski uzay zaman geometrisinde noktaların invaryantları
Invariants of points for Minkowski spacetime geometry
- Tez No: 156098
- Danışmanlar: PROF.DR. DJAVVAT KHADJİEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Orthogonal Group, Lorentz Group, Invariant, Orbit VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada 2-boyutlu Minkowski Uzayzaman geometrisinde noktaların invaryantlarını bulma problemi çözülmüştür. Noktaların invaryantlan bulunurken polarizasyon operatörü, Kapelli denklikleri ile invaryant teorisinin yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntem kullanılarak 0( 1,1,11) ve SO(l,l,R) gruplarının üreteçleri bulunmuştur. Ayrıca 0(l,l,R),SO(l,l,R) ve L grubunun M1+1'de tüm yörüngeleri bulunarak geometrik olarak incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Ortogonal Grup, Lorentz Grup, İnvaryant, Yörünge
Özet (Çeviri)
SUMMARY Invariants of Points for Minkowski Spacetime Geometry In this thesis,the problem of finding the invariants of 2-dimensional Minkowski spacetime is solved. In order to find the invariants; the polarisation operator, the Capelli's identity and the theory of invariants have been used. By using these methods, the genarator invariants of the groups 0(1,1 JR) and S0(1,1,M) have been found. In addition, the orbits of the groups 0(1,1 M), S0(1,1,M) and L, which are the groups of these geometries, have been investigated.