Bazı Hieracium L. (Asteraceae) türlerinin karyotip analizleri
Karyotype analysis of some Hieracium L. (Asteraceae) species
- Tez No: 156099
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hieracium L, Asteraceae, Karyotip Analizi, Türkiye III, Hieracium L, Asteraceae, Karyotype Analysis, Turkey IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Asteraceae familyasının problemli cinslerinden olan Hieracium L. cinsi, Avrupa, Kuzeybatı Afrika, Kuzey ve Batı Asya ve Kuzey Amerika' da doğal olarak yayılış gösterir. Dünya'da yaklaşık 1000 tür ve Türkiye' de 113 takson ile temsil edilmektedir. Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi' nde yayılış gösteren Hieracium asterodermum (Woronow & Zahn) Juxip, Hieracium umbellatum L., Hieracium karagoellense (Zahn) Seli & West ve Hieracium argillaceoides (Litw & Zahn) Juxip türlerinin karyotip analizleri yapılmıştır. Çalışmada kullanılan materyaller, Doğu Karadeniz Bölgesi (Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin) 'nden 1998-1999 yıllan arasında, Haziran ve Temmuz aylarında toplanmıştır. Toplanan örnekler herbaryum teknikleri ile kurutulup, saklanmıştır. Karyotip analizi için alman genç kök uçları Feulgen ile boyanıp, daimi prepapatlar hazırlanmıştır. Bu preparatlar yardımıyla her türün kromozom sayısı, kromozom morfolojisi, ölçümleri, kol oranı ve sentromerin yeri belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda, incelenen taksonlardan; H. asterodermum'' un 2n=3x=27 kromozomlu triploid, H. umbellatum' un 2n=2x=18 kromozomlu diploid, H. karagoellense ve H. argillaceoides'' in 2n=4x=36 kromozomlu tetraploid türler oldukları belirlenmiştir. Türlerin karyotiplerinin median ve submedian sentromerli kromozomlardan meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Karyotype Analysis of Some Hieracium L. (Asteraceae) Species The genus Hieracium L., which is one of the complex genus of the family Asteraceae, is distributed in Europe, Northwest Africa, North and West Asia and North America. It is represented by about 1000 species in the world and 113 taxa in Turkey. In the present work, the karyotype analysis of Hieracium asterodermum (Woronow & Zahn) Juxip, Hieracium umbellatum L., Hieracium karagoellense (Zahn) Sell & West and Hieracium argillaceoides (Litw & Zahn) Juxip which are distributed in East Blacksea Region were studied. Materials used in this work were collected from East Blacksea Region (Trabzon, Rize, Gümüşhane and Artvin) in June and July between 1998 and 1999. The collected species were dried by using herbarium techniques and then deposited. The young root tips fixed for karyotype analysis were stained in Feulgen and then permanent slides were prepared. Chromosome number, chromosome morphology, measurement, arm ration and centromere position of each species were determined. Consequently, the karyotype analysis have revealed that H. asterodermum is triploid (2n=3x=27), H. umbellatum is diploid (2n=2x=18), H. karagoellense and H. argillaceoides are tetraploid (2n=4x=36), consisting of median and submedian chromosomes.