Hareketli nesne izleme ve konum denetimi
A position control system for tracking moving targets
- Tez No: 156100
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hareketli Nesne İzleme, Konum Denetimi, Adım Motoru, Optik Algılayıcı VI, Tracking Moving Targets, Position Control, Stepping Motor, Optical Sensor VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Konum denetimi, endüstriyel otomasyon sistemlerinin yam sıra haberleşme sistemleri, robotlar, hava taşıtları, top sistemleri gibi çoğu alanda kullanılan önemli uygulamalardan biridir. Hareketli nesneleri izleme problemi referans hedefin sabit olmadığı, zamanla değiştiği pozisyon kontrol sistemlerinin diğer bir yönüdür. Konum kontrolü ve konum denetimi yapan sistemlerin hassasiyeti önemlidir. Konum kontrol ve nesne takip sistemlerinin hassasiyeti, ürün kalitesini artırmak ve hatasız sonuç elde etmek için önemlidir. Konum kontrollerinin önemi, nokta hedeflerin vurulmasında, lazer kullanılan tıbbi işlemlerde, uydu antenlerinde, güdümlü füzelerde, uçaksavarlarda, nokta hedef delme işlemlerinde ve diğer pek çok hassas sistemlerde en iyi şekilde anlaşılır. Bu çalışmada hareketli nesne için konum kontrol sistemi tasarlanıp uygulanmıştır. Ayrıca adım motorları ve optik algılayıcıları içeren radar benzeri bir sistem kurulmuştur. Adım motorları, konum kontrol sistemi uygulamalarında kullanışlı olmalarından dolayı, nesne takip sistemini kontrol etmek için seçilmiştirler. Adım motorları, algılayıcıların algılama alanında algılayıcılardan gelen işaretlerle, hareketsiz duran veya rasgele hareket eden nesnenin konumunu algılayarak işlem yapmaktadır. Nesnenin yeri bir defa belirlendiğinde izleme sistemi nesneye kilitlenir ve onun ileri yada geri hareketlerini takip eder. Bir arayüz, bilgisayarın paralel portu vasıtası ile nesne takip sistemini görüntülemek için geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Position Control System for Tracking Moving Targets Position control is one of the important applications in industrial automation systems as well as in many other areas such as communication systems, robotics, aircraft's, artillery, and so on. Tracking problem of moving objects is another dimension of the position control systems where the reference target is not constant but varies with time. The sensitivity of systems which are doing the position control and observation, are important. The sensitivity of the position control and tracking systems are important in order to improve the product quality for better and error free outcomes. The importance of the position controllers is best understood in the applications such as point hit targets, laser beam based medical operations, satellite dishes, guided missiles, aircraft artillery, targeted point drilling, and many other sensitive systems. A position control system for a moving object is designed and implemented in this study. A radar-like system is built consisting of stepping motors and optical sensors. Due to their usage in position control system applications, stepping motors have been chosen to be used to controlling the tracking system. The stepping motors operate with the signals coming from the sensors that are used to detect the position of the reference object, which may be moving along an arbitrary path or stand still somewhere in the target area of the sensors. Once the place of the object is determined, the tracking system locks to the object and moves along following the path where the object goes either forward or backward. An interface is established with a computer through its parallel port for monitoring the tracking system.