Organize sanayi bölgelerindeki mobilya sanayi işletmelerinde toplam kalite yönetimi
Total quality management of furniture industry establishment in the organized industrial zones in Turkey
  1. Tez No: 156128
  2. Yazar: HASAN SERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HİCABI CINDIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Mobilya Sanayi İşletmesi, Organize Sanayi Bölgesi VI, Total Quality Management, Furniture Industry, Organized Industrial Zone. VTT
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
ÖZET Gümrük Birliğine girdiğimiz ve Avrupa birliğine de girmek için çaba harcadığımız bu günlerde, hem mal üreten işletmeler, hem de hizmet üretim işletmeler kaliteye daha çok önem vermekte ve müşteri odaklı üretim yapmaktadırlar. Artık kalitenin en alt seviyesi olarak kabul edilen standartlar her geçen gün giderek önemini arttırmaktadır. Son yıllarda işletmelerin rekabet üstünlüğünün sağlamasında en önemli unsur, üretim için kaliteli eğitilmiş insan, satış için kaliteli ürünler ve satış sonrası hizmetler daha önemli olmuştur. Bu çalışmada ülkemizde giderek yaygınlaşan ve istihdam bakımından önemli katkıları olan, Organize Sanayi Bölgelerindeki (OSB) mobilya sanayi işletmelerinin; yönetim ve kalite, kalite kontrol, kalite ve satın alma, kalite ve müşteri servisi, üretim sistemi, kalite eğitimi ve kalite maliyetleri başlıklarına göre, işletme türlerinin kalite ve TKY ile ilgili mevcut bilgileri ve işletmeler arasındaki farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. OSB' deki mobilya sanayi işletmelerinin büyük çoğunluğunun kaliteye, geleneksel kalite yönetimiyle yaklaşan, belirli ürün grupları üreten orta ölçekli işletmelerden oluştuğu, TKY uygulayan çok az sayıdaki işletmelerde tam olarak TKY felsefesinin yerleşmediği belirlenmiştir. Ayrıca rekabette önemli bir avantaj olan eğitilmiş personel ve kalite maliyetlerine, işletmeler tarafından hiç önem verilmediği belirlenmiştir. Diğer taraftan, geleneksel kalite yönetimine sahip işletmelerin çoğunda, TKY felsefesine uygun davranışlar olduğu ve hatta bazı konularda TKY uygulayan işletmelerden daha bilinçli davrandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Total Quality Management of Furniture Industry Establishment in The Organized Industrial Zones in Türkiye The enterprises producing goods and services have been attaching importance to the quality and manufacturing their goods and services based on the customers in recent days, we joined to customs union and have been trying to join in The European Union. Standards that were approved for the lower limit of quality have been increasing its importance day by day. Recently, the most important thing to obtain the superiority of enterprises in competition to each other is the people who are trained for the manufacture and product of good quality for sale, and services after the sale. In this study, the enterprises of the furniture industry located in the Organized Industrial Zones, which are becoming widespread and contributing to the employment in Turkey, were investigated. The available information of enterprises related to quality and total quality management, and the differences between the enterprises were tried to reveal based on the headings of the administration and quality, quality control, quality and purchasing, quality and serves to the customer, manufacturing systems, quality training and the costs of the quality. As a result, it was found that the most of the enterprises of furniture industry located in the Organized Industrial Zones were the medium scale enterprises manufacturing certain products and their approaches to the quality are conventional. It was determined that there were very few enterprises applying the total quality management, but the philosophy of the total quality management was not settled perfectly. The trained personnel and quality costs, which are the important advantage for the competition, have not been taking into consideration by the enterprises. On the other hand, the behaviours agreeable with the philosophy of the total quality management was observed in the most of enterprises having the conventional quality approach and even these enterprises were found more conscious for some matters than the enterprises applying total quality management.