İki bujili ateşleme sistemine sahip bir benzin motorunun sanki-boyutlu iki bölgeli termodinamik çevrim modeli
A quasi-dimensional two-zone thermodynamic cycle model for spark ignition engines having dual ignition system
  1. Tez No: 156131
  2. Yazar: İSMAİL ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLLA BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Twin Spark-Plugs, Dual Spark-Plugs, Thermodynamic Model, SI Engine Two-Zone Quasi-Dimensional Combustion Model VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu çalışmada benzin motorlarında silindir kafasında çift buji kullanılmasının çeşitli motor karakteristikleri üzerindeki etkisi teorik olarak incelenmiştir. Bu amaçla iki bölgeli, sanki-boyutlu alev cephesi yaklaşımı kullanılarak termodinamik bir model geliştirilmiştir. Yapılan çalışmada silindirik disk şeklindeki yanma odası için buji konumları merkezden silindir duvarına kadar değiştirilerek, aynı buji konumlarına sahip tek ve çift bujili durumlar için buji konumunu değiştirilmesinin motor performans karakteristiklerine etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan, bujinin merkezde olduğu (tek buji) geometrinin en iyi performansı verdiği; bujinin merkezde olmaması durumunda ise çift buji kullanımının tek bujiye oranla motor performansım önemli derecede iyileştirdiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : İkiz Buji, Çift Buji, Termodinamik Model, Benzin Motoru, İki Bölgeli Sanki-Boyutlu Yanma Modeli
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Quasi-Dimensional Two-Zone Thermodynamic Cycle Model for Spark Ignition Engines Having Dual Ignition System In this study, the effects of using of twin spark-plugs in SI engines on engine performances have been investigated theoretically. For this purpose, by using two-zone quasi-dimensional spherical flame front approach, a thermodynamic model has been devloped. By using this model, the effects of varying spark-plugs location from center to cylinder wall on engine performances have been investigated and compared with the geometry having one spark-plug at the same locations. It has been determined that the geometry having centrally located spark-plug gives the best performances. If spark plug is located anywhere accept from center, the using of twin spark-plugs gives better performances.