Bir sentez çalışması ışığında betonarme sanayi bacalarının farklı yöntemlerle yapısal çözümlemeleri ve tasarımları
Structural analysis and design of reinforced concrete industry chimneys with different methods as a synthesis study
  1. Tez No: 156141
  2. Yazar: CEVAT ALİYAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme Sanayi Bacaları, Sentez Işığında Rüzgar, Deprem, Sıcaklık ve Zemin Etkileşimi Etkileri, Statik ve Dinamik Yapısal Çözümlemeler. VI, Reinforced Concrete Industry Chimneys, Wind, Earthquake, Temperature and Soil Interaction Effects in parallel with Synthesis, Static and Dynamic Structural Analysis. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZET Özel mühendislik yapılarından biri olan betonarme sanayi bacalarının tasarımları konusunda yeterli Türkçe kaynak bulunmamaktadır. Bunlara öğretim programlarında da yeterince yer verilmediğinden yapı mühendislerinin bu konudaki bilgileri de yetersiz kalmaktadır. Durum böyle olunca Türkiye mühendisleri tasarımlarda yabancı kaynak ve yönetmeliklere başvurmakta ve betonarme sanayi bacaları konusunda elde ettikleri herhangi bir yapısal çözümleme yöntemini kullanmaktadırlar. Bu yöntemlerin hangisinin Türkiye ekonomisi ile bağdaşan bir güvenliği sağladığı bilinmediği gibi, bu durum yapım ve denetimlerde önemli derecede anlaşmazlıklara da neden olmaktadır. Bu nedenle bu araştırmanın temel amacı, bir sentez çalışması ışığında betonarme sanayi bacalarının farklı yöntemlerle yapısal çözümlemeleri ve tasarımlarını incelemekten ibarettir. Çalışma üç asıl ve bir ek bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup bu bölümde, bu çalışmanın amacı belirtilmekte ve betonarme bacaların gelişimi, yapım amaçları, diğer bacalara göre üstünlükleri, önboyutlandırmaları, baca elemanları, etkiyen yükler, hesap yöntemleri, baca temelleri, zeminle etkileşimleri, bu konuda daha önce gerçekleştirilen bazı çalışmalar üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde birinci bölümdeki sentez çalışmasından yararlanarak çalışmanın amacı doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalar, bu çalışmada elde edilen bulgular verilmekte ve bu bulguların irdelemeleri yapılmaktadır. Üçüncü bölüm ise çalışmanın bütününden çıkarılan başlıca sonuç ve önerilere ayrılmış olup bu son bölümü kaynaklar diziniyle Amerikan Beton Enstitüsüne göre baca gövdesinin donatı hesabına ilişkin bir ek bölüm izlemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Structural Analysis and Design of Reinforced Concrete Industry Chimneys with Different Methods as a Synthesis Study There aren't enough Turkish references about design of reinforced concrete industry chimneys being one of the special engineering structures. Knowledge of civil engineers about this subject isn't sufficient because this subject doesn't exist in civil engineering education. Therefore, Turkish engineers consult to foreign references and regulations in the designing, and use any structural analysis method reinforced concrete industry chimney subject. As it isn't known that which method from these methods ensures the safety that gets along with well Turkish Economy. This situation also causes important disagreements about construction and control. For this reason, the basis aim of this study, structural analysis and design of reinforced concrete industry chimneys consists of researching with different methods as a synthesis study. This study consists of three main chapters and a appendix chapter. First chapter consists of general information. In this chapter, it is explained the aim of this study and it is dwelt on development, construction aims, superiorities according to other chimney types, presizing, members, effecting loads, calculation methods, foundation, interaction with soil of reinforced concrete chimneys, before performed some studies about this subject. In second chapter, studies carried out in parallel with aim of study by benefitting from synthesis study in first chapter, findings obtained from this study are given, and researches of the findings are made. Third chapter is included main conclusions and suggestions from entire of study. References and an appendix chapter connected with reinforcing calculation of chimney shaft according to ACI 307/98 (American Concrete Institute) follow this last chapter.