Demetevler (Ankara) bölgesinin zeminlerinin hakim titreşim periyodu ve büyütmelerinin belirlenmesi
Determination of the natural periods and amplifications ratios of the grounds in Demetevler (Ankara) region
  1. Tez No: 130998
  2. Yazar: HARUN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. K. ERÇİN KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Microseismic, microtremor, natural period, soil amplification, seismotectonic
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
DEMETEVLER (ANKARA) BÖLGESİNİN ZEMİNLERİNİN HAKİM TİTREŞİM PERİYODU VE BÜYÜTMELERİNİN BELİRLENMESİ Harun Sağlam Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı ÖZ Sağlıksız yapılaşma ve plansız kentleşmenin en üst düzeyde sergilendiği büyük şehirlerden biri olan Ankara kentinin Demetevler bölgesi, gerek olumsuz zemin koşulları gerekse denetimsiz çarpık yapılaşma olgusu nedeniyle, Ankara ve yakın çevresinde oluşabilecek olası bir depremden en fazla ve en olumsuz bir biçimde etkilenebilecek bir bölge niteliğindedir. Bu çalışmada, Ankara'nın yakın çevresinde oluşabilecek olası bir depremin bu bölge üzerindeki olası olumsuz etkilerini değerlendirmek ve alınması gerekli önlemleri belirleyebilmek amacı ile, bölgenin mikrosismik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın alt yapısını oluşturacak 23 mikrotremor ölçümü, Demetevler semti ve çevresinin üzerinde konuşlandığı akarsu-göl çökelleri ile alüvyal zeminde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bilgiler, filtreleme işleminden sonra bilgisayar programı yardımıyla Fourier Spektrumlanna dönüştürülerek zemin hakim titreşim periyotları belirlenmiştir. Nakamura Tekniği ile belirlenen zemin hakim titreşim periyotları 0,2-0,8 sn, zemin büyütme değerleri ise 2-13 kat arasında değişmektedir. Çalışma alanının 1/10.000 ölçekli olarak hazırlanan sayısal haritası üzerine koordinatları belirlenerek işlenmiş ve ekte sunulmuştur. Zemin hakim titreşim periyotları ve zemin büyütme değerleri Arcwiew programı yardımıyla konturlanarak harita üzerine aktarılmıştır. Oluşturulan haritada, Demetevler semtinde eğimin azaldığı kesimde yer yer kamalanma biçiminde kum-çakıl merceklerinin yeraldığı akarsu ve göl çökelleri üzerinde konuşlanmış 9-13 katlı yapılar ile, Ankara Çayı'na paralel alüvyal zeminde konuşlanmış 5 katlı yapıların harmonik yarı rezonansa girebileceği değerlendirilerek yeni yapılaşmalarda bölgenin bu özelliklerinin dikkate alınması önerilmiştir. Anahtar Kelimeler : Mikrosismik, mikrotremor, sismotektonik zemin hakim titreşim periyodu, zemin büyütmesi. Danışman : Prof.Dr. K.Erçin KASAPOĞLU, Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE NATURAL PERIODS AND AMPLIFICATION RATIOS OF THE GROUNDS IN DEMETEVLER (ANKARA) REGION Harun Sağlam Hacettepe University, Department of Geological Engineering, Applied Geology Section. ABSTRACT Demetevler area in the city of Ankara where unhealthy and discovered construction activities are displayed at the highest level is badly affected from the earthquakes occurring in its vicinity due to unfavorable ground conditions and uncontrolled construction processes. In this study, it is aimed to determine the microseismic characteristic of this area (Demetevler) in order to evaluate the negative effects of the earthquake and to determine the preventive measures to be taken. For the purpose, 23 microtremor measurements were made on the lacustrine and the alluviu or deposits in the area. The date obtained from these measurements are first filtered and then processed in computer by using Fourier spectrums; and the natural period of these grounds were determined by Nakamura's technique. The values of the natural period range between 0.2 and 0.8 seconds; and the soil amplification ratios range between 2 and 13. A1/1 0.000 scale digital map of the area was also prepared and presented as attachment to the thesis. The natural period and the soil amplification values are contoured utilizing the Arcwiev program and plotted on this map showing the zones of the area. In conclusion, it is stated that 9 to 13 story buildings constructed on the grounds which includes some imbedded sand- gravel lenses; and 5 story buildings constructed on the alluvial deposits located along both side of Ankara creek may get into a harmonic resonance during an earthquake. Therefore, the bulidings should be constructed by taking into consideration these characteristics of the grounds in the area.