Asfalt betonunda kalıcı deformasyon probleminin değerlendirilmesi
Evaluation of permanent deformation problem in asphalt concrete
  1. Tez No: 156163
  2. Yazar: EROL İSKENDER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATAKAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asfalt Betonu, Esnek Kaplamalar, Tekerlek İzi, Modifiye Bitüm (SBS), Statik Sünme, Tekrarlı Sünme VI, Asphalt Concrete, Flexible Pavements, Rutting, Modified Bitumen (SBS), Static Creep, Repeated Creep VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Ülkemizde ulaşım konusunda en büyük yük kuşkusuz karayollarına düşmektedir. Karayollarında, gerek teknolojik gelişmelere paralel olarak artan taşıt yükleri gerekse olumsuz çevre koşullan yol yüzeyinde çeşitli bozulmalara neden olmaktadır. Tekerlek izinde oturma, üstyapıda oluşan en önemli bozulma türlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Günümüze dek tekerlek izini tahmin etmede, aralarında statik sünme deneyi ve tekrarlı yük sünme deneyinin de bulunduğu çeşitli deney yöntemleri kullanılmıştır. Bu araştırmada, karışım performansının değerlendirilmesinde kullanılan statik sünme ve dinamik sünme deneyleri ile ilgili literatür çalışması yapılmış, tekerlek izi çeşitleri, tekerlek izlerinin sakıncaları ve bu bozulma türünün engellenmesi ya da azaltılması için yapılan çalışmalar verilmiştir. Marshall tasannu için 18, sünme deneyleri için 36 olmak üzere toplam 54 adet Marshall briketi üretilmiştir. Geleneksel (katkısız), modifiye (laboratuarda modifiye edilmiş) ve premodifiye (fabrikasyon olarak modifiye edilmiş) bitümle hazırlanan 36 özdeş brikete düşük sıcaklık (0°C) ve yüksek sıcaklıkta (40°C) statik sünme ve dinamik sünme deneyleri uygulanmıştır. Statik sünme deneyinde, 0°C'de geleneksel karışım en küçük kalıcı deformasyonu verirken en büyük kalıcı deformasyonu modifiye bitümlü karışım vermiştir. 40°C'de premodifiye karışımlar en küçük kalıcı deformasyonu ve geleneksel karışımlar ise en büyük deformasyonu vermiştir. Her iki sıcaklıkta da premodifiye karışımlar en büyük geri dönen deformasyon değerini vermiştir. Dinamik sünme deneyinde, 0°C'de modifiye bitümlü karışımlar daha iyi sonuç gösterirken geleneksel karışım en büyük kalıcı deformasyonu vermiştir. 40°C'de de normal bitümle hazırlanan numunelerin tamamı kırılırken premodifiye bitümlü karışımlar en küçük kalıcı deformasyonu vermiştir. Genel olarak geleneksel karışımların 0°C sıcaklıkta 40°C'den daha az deformasyona uğradıkları, modifiye ve premodifiye karışımların ise yüksek sıcaklıklarda (40°C) daha az deformasyon gösterdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Permanent Deformation Problem in Asphalt Concrete Asphalt concrete mixtures have been exposed to greater stresses because of the increasing traffic volumes, truck traffic and higher tire pressures. Problems related to fracture; permanent deformation and surface wear are being reported by user agencies in the worlds. One of the most common forms of distress of asphalt concrete pavements is rutting (permanent deformation). Rutting is the defined as the progressive accumulation of permanent deformation of each layer of the pavement structure under repetitive loading. In this research; literature review interested in static and repeated creep tests, types of rutting, disadvantages of rutting (plastic deformation) and preventing or minimizing of rutting are presented. 36 Marshall samples were produced for creep tests and 18 specimens were used Marshall design. 36 identical briquettes were used for conventional, modified and premodified tests at 0°C and 40°C. Conventional mixtures showed the lowest permanent deformation in static creep tests at 0°C test temperature while modified mixtures highest. Although premodified mixtures showed lowest deformation at 40°C conventional mixtures highest in static creep test. Premodified mixtures gave the highest recovery deformation for both low temperature and high temperature in static creep tests. Conventional mixtures gave the highest permanent deformation in repeated creep tests at 0°C while modified mixtures showed better results. Conventional asphalt mixture samples devastated at 40°C and premodified mixtures shows more resistance to the plastic deformation in repeated creep tests. Generally modified mixtures reveals more positive result in view of the creep manner.