İlköğretimin farklı seviyelerinde bazı temel kimya kavramlarının anlaşılma düzeylerinin belirlenmesi: Boylamsal bir çalışma
Determining primary school students' understandings related to some underlying chemistry concepts selected: A cross-age study (from grade 1 to grade 8)
  1. Tez No: 156164
  2. Yazar: BETÜL KARKIN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Temel Kimya Kavramları, Anlama Düzeyleri, Kavram Yanılgıları, Chemistry Education, Fundamental Concepts, Understanding Level, Misconceptions. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı: ilköğretimin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. seviyelerinde öğrenim gören öğrencilerin 'madde, cisim, katı, sıvı, gaz ve hacim' kavramlarım anlama düzeylerini belirlemek ve bu seviyeler arasında karşılaştırmalar yapmaktır. Bu araştırmada örnek olay metodolojisi kullanılmıştır. Bu metodoloji dahilinde veri toplama aracı olarak test ve mülakat metotları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan test, ön çalışmalar ve 26 öğrenci üzerinde yürütülen pilot çalışma yardımıyla geliştirilmiştir. Testte hem teşhis edici hem de açık uçlu sorulara yer verilmiştir. Test dördüncü sınıftan 45, beşinci sınıftan 49, altıncı sınıftan 56, yedinci sınıftan 69 ve sekizinci sınıftan 64 öğrenci olmak üzere toplam 283 öğrenciye uygulanmıştır. Ayrıca toplam, 1 1 öğrenciyle bireysel tarzda hem kavramlarla ilgili mülakatlar hem de klinik mülakatlar yapılmıştır. Test ve mülakatlardan elde edilen veriler madde, cisim, katı, sıvı, gaz ve hacim kavramlarıyla ilgili anlamaların faklı kategorilerde olduğunu göstermiştir. Araştırmadan elde edilen en önemli sonuç: katı, sıvı ve gaz kavramlarının örneklemin tamamı tarafından tam olarak anlaşılmadığıdır. Ayrıca tüm seviyelerde madde, cisim, katı, sıvı, gaz ve hacim kavramlarıyla ilgili yanlış anlamalar tespit edilmiştir. Araştırmada belirlenen kavram yanılgılarından yararlanılarak bunları düzeltici etkinliklerin ve rehber materyallerin geliştirilip, bu temel kavramların öğretimi esnasında sınıflarda ve laboratuarlarda uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Determining Primary School Students' Understandings Related to Some Underlying Chemistry Concepts Selected: A Cross- Age Study ( from Grade 1 to Grade 8) The aim of this study is to investigate primary school students' understanding throughout grades 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8, related to ' matter, object, solid, liquid, gas and volume' concepts and to make comparisons amongst them. In this study, case study research methodology was used. Within this methodology, to collect data, both paper- and pencil test (survey) and interview methods were exploited. Before main study, a pilot study was conducted with 26 students, thereby, some revisions were made to improve the survey's quality. 283 students, whose distributions are 45 from grade 4, 49 from grade 5, 59 from grade 6, 69 from grade 7 and 64 from grade 8, responded the survey consisting of both diagnostic and open-ended questions. Also both interview about concepts and clinical interviews were conducted with 1 1 students. The collected data from the survey and interviews showed that student's understanding of the investigated concepts, matter, object, solid, liquid, gas and volume, are at various categories. The most important result in the current study is that all grades under investigation has diffuculty at comprehending“ solid, liquid and gas”concepts. In addition, there are misconceptions related to matter, object, solid, liquid, gas and volume at all grades. Under the light of this study, it is suggested that to overcome these misconceptions,guide materials and activities should be developed and carried out during teachingof the concepts in classrooms and in laboratories.