Doğu pontid ofiyolitik-olistostromal melanjının özellikleri
Characteristics of the ophiolitik-olistostromal melanges in the pontides
- Tez No: 156173
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Pontid, Ofiyolitik-Olistostromal Melanj, Riftleşme, Bazalt, Neptüniyen Dayk, Kireçtaşı VII, Eastern Pontide, Ophiolitic-Olistostromal Melange, Rifting, Basalts, Neptüniyen Dayk, Limestone VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Doğu Pontid orojenik kuşağına parelel olarak uzanan Amasya-Kelkit-Bayburt yörelerinde yüzeyleyen Orta Kretase yaşlı ofiyolitik-olistostromal melanjın incelendiği bu çalışmada ofiyolitik-olistostromal melanjın özellikleri ve jeotektonik kökeni saptanmaya çalışılmıştır. Ofiyolitik-olistostromal melanj, ekstansiyonel tektonik rejime bağlı olarak gelişen riftleşme olayı sonucunda oluşmuştur. Moramil Köyü (Amasya) ve Petekkaya (Bayburt) yöresinde Paleozoik yaşlı metamorfik kayaçların üzerine, Maden (Bayburt) ve Öncevatan (Amasya) yöresinde Erken Kretase yaşlı pelajik kireçtaşlarının üzerine, Halkevi (Kelkit), Lipana (Bayburt) ve Vermiş Köyü (Amasya) yöresinde Erken Kretase yaşlı platform kireçtaşlarının üzerine sedimanter dokanakla gelir. Platform karbonatlarında gelişen Neptüniyen dayklar, ofiyolitik-olistostromal melanjın ekstansiyonel tektonik rejime bağlı olarak geliştiğini gösterir. Metamorfik kayaçlar, pelajik yada platform kireçtaşları üzerine gelen ofiyolitik-olistostromal melanj, kireçtaşlarından oluşan monojenik breş/konglomera ve kalkarenitlerden oluşan Vermiş Formasyonu ile başlayıp pelajik kireçtaşlarından oluşan Sarılar Formasyonu'na geçiş gösterir. Sanlar Formasyonu 'nun üzerine gelen Orta Kretase yaşlı pelajik kireçtaşları ile birlikte bulunan yastık yapılı bazaltlardan oluşan Kılıçlı Formasyonu Neotetis'in okyanus tabanı yayılması dönemine karşılık gelir. Okyanus ortası sırtı, ada yayı ve plaka içi bazaltlarını içeren (MORB, IAB ve WPB) Lipana Formasyonu 'nun, Geç Kretase yaşlı andezitik volkanik kayaçlar tarafından üzerlenmesi melanjın yay gerisi ortamda oluştuğunu gösterir. Melanjın üzerine gelen Kampaniyen yaşlı resifal kireçtaşları havzanın kapanmaya başladığını gösterir. Ofiyolitik-olistostromal melanja ait spilitleşmiş bazaltlar toleyitik özelliktedir. Hafif nadir toprak elementleri bakımından zenginleşmiş, (La/Yb)cn 0.37-26.97 olup, ağır nadir toprak elementleri bakımından tüketilmiştir (La/Yb)cn 0.91-2.32. Spilitleşmiş altere bazaltların Ti, Zr, Y ve Nb içeriklerinin geniş bir aralıkta değişim gösterir. Aynı yaşta, benzer jeokimyasal özelliklere sahip olan bazaltlar aynı jeotektonik ortamda farklı kısmi ergime koşullan sonucunda gelişir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Characteristics of the Ophiolitic-Olistostromal Melanges in the Pontides In this study we investigated litostratigraphi and petrochemistry of the ophiolitic- olistostromal melange that outcrope in the southern zone of the Pontides orogenic belt, at the vicinity Amasya-Bayburt-Kelkit areas. Middle Cretaceous ophiolitic-olistostromal melange that was formed by the extansionel tectonic regime rest on the Paleozoic Metamorphic rocks (Moramil Village- Amasya and Petekkaya-Bayburt) and on the lower Cretaceous pelagic limestone (Maden-Bayburt and Öncevatan-Amasya) and lower Cretaceous platform carbonete (Vermiş Village-Amasya, Lipana-Bayburt, Halkevi-Kelkit) with sedimentary contacts. Neptüniyen dayks that are included in the platform carbonate imply that olistostromal melange developed by the extensionel tectonic regime. Olistostromal melange has the basement conglomerate of the monogenic limestone, calcarenite (Vermiş Formation) and pelagic limestones (Sanlar Formation) that show thinning and fining upward sequence on the Paleozoic metamorphic rocks and platform carbonate. Pillow laves (Kılıçlı Formation) that are associated to Middle pelagic limestone coincide see floor spreading stage of the Neotetis. Poligenetic basalts such as MORB, LA, WPB (Lipana Formation) that are included in the melange and CA andezitics rocks that make up the cover of the melange suggest that melange was formed in the back arc basen of the Eastern Pontide magmatic arc. On the other hand rudist bearing limestone of the Campanien that accumulated on the melange imply the shallowing of the deep ophiolitic- olistostromal basen. Basalts that are included in the melange have tholeiitic characteristic their riched light rare earth elements (La/Yb)cn changes between 0.37-26.97, their depleted heavy rare earth elements (La/Yb)cn changes between 0.91-2.32. Ti, Zr, Y, Nb contents of the spilitic basalts changes in a large distance that imply different partial melting condition.