Multiple skleroz hastalarının hastalıklarına ilişkin bilgileri
The knowledge of multiple sclerosis patient with their diagnosis
  1. Tez No: 156185
  2. Yazar: YELİZ AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Sklerozda Hemşirelik Balamı, Semptom Danışmanlığı, Nursing Care of Multiple Sclerosis, Symptom Counselling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET Akkuş, Y., Multiple Skleroz Hastalarının Hastalıklarına İlişkin Bilgileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışma multiple skleroz hastalarının hastalıklarına ilişkin bilgilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi nöroloji polikliniği ve servisinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 05.05.2003-05.11.2003 tarihleri arasında hastaneye başvuran 106 hasta oluşturmuştur. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile hastalarla birebir görüşülerek toplanmış, bilgisayarda SPSS 10.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde yüzdelik sayılar, Ki-kare, Pearson Ki-kare, Fisher kesin Ki-kare, Yates Düzeltmeli Ki-kare, Likelihood ratio testleri kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda; hastaların %45.2'sinin hastalığı beyinde ortaya çıkan bir bozukluk olarak tanımladığı, %28.8'inin hastalığın nedenini bilmediği ve aynı oranda hastalığın strese bağlı olarak geliştiğini belirttikleri saptanmıştır. Hastalığın kontrol altına alınmasında hastaların %83.1'i egzersizi, %73.6'sı beslenme değişimini, %75.4'ü atak gelişmemesi için stressiz bir yaşam gerektiğini ifade etmişlerdir. Hastaların %62.3'ü steroid, %59.4'ü interferon, %4.7'si copaxon kullanmakta olup steroid kullanan hastaların %56'sı kilo alımı, interferon kullananların %80.9'u grip-benzeri semptomları, copaxon kullananların ise hepsi sistemik semptomları ilaçların yan etkisi olarak belirtmişlerdir. Hastaların %96.2'sinin yorgunluk, %70.8'inin idrar yolu enfeksiyonu, %67.9'unun unutkanlık, %63.2'sinin travma yaşadığı görülmüştür. Hastaların %57.5'i travma gelişimi, %39.6'sı mesane, %26.4'ü konuşma, %16'sı yorgunluk, %11.3'ü spazm ve cinsel sorunların hastalığın seyri sırasında gelişebileceğini belirtmişlerdir. Hastaların eğitim durumlarına göre; travmalara yatkınlık sorununu bilme durumu ve eşlerinden yardım alan hastalarda cinsel sorunlar görülme durumu arasındaki fark istatistiksel olarak önemli görülmüştür (p0.05). Elde edilen sonuçlara göre beslenme, egzersiz, atak gelişimi ve hastalığa bağlı gelişebilecek sorunları önlemeye ve kullanılan ilaçlara yönelik hastalara eğitim verilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Akkuş, Y., The Knowledge of Multiple Sclerosis Patient with Their Diagnosis. Hacettepe University Health Science Institute Master of Science Thesis in Medical Nursing, Ankara, 2004. This study is designed as a descriptive research and is undertaken at neurology clinic and service of Adult Department at Hacettepe University Hospital. The study sample consisted of 106 multiple sclerosis patients, between 05.05.2003-05.11.2003. The data is collected through face to face interviews with multiple sclerosis patients, using the questionnaire form which is prepared by researcher. The results are evaluated in SPSS 10.0 statistical program on the computer. The percentage values, chi square, pearson chi square, fisher's exact tests, continuity correction, likelihood ratio tests are used for the analysis of the data. At the end of this study, %45.2 of patients defined the disease as a brain disorder, %28.8 of them didnt know the causes of the disease and of same ratio patients pointed out that it developed related to the stress. For considerable exacerbation of multiple sclerosis %75.4 of patients life without stress is needed; for undertaken disease problems %83.1 of patients state that exercise and %73.6 of patients change of nutrition. Patients who use of steroids %62.3, interferon %59.4, copaxon %4.7 respectively. Patients who state side effects of drugs; for steroids %56 take on fat, for interferons %80.9 flu-like symptoms, for copaxon all of them systemic symptoms. Patients who experienced most of the disease problems; fatigue (%96.2), urinary infection (%70.8), forgetfulness (%67.9), trauma (%63.2). Patients who determine to develop most of the disease problems; trauma (%57.5), bladder (%39.6), speak (%26.4), fatigue (%16), spasm (%11.3), sexual problems (%11.3). According to the education level of the patient, the statistical difference between stuation of knowing the problem of tendency towards traumas and situation of sexual problems of patients getting help from the spouses has been seen vital (p0.05). According to the results obtained, it has been recommended that the patients needed to be educated on nutrition, physical activity, development of disease attacks, prevention of problems related to the disease and medications.