Pediatrik multipl skleroz hastalarında nörobilişsel işlevler ve ruhsal durum değerlendirmesi
Neurocognitive functions and mood status evaluation in pediatric multiple sclerosis
  1. Tez No: 991123
  2. Yazar: MERVE VATAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY ÜNVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, multipl skleroz, bilişsel işlev, ruhsal durum, atak sayısı, child, multiple sclerosis, cognitive function, mood, number of attacks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pediatrik Multipl skleroz (MS) hastalarının nöropsikolojik durumunun ve klinik değişkenlerle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çocuk Nöroloji polikliniğinde aktif olarak MS tanısıyla izlenen hastalar (n=18) ile yaş ve cinsiyet benzer sağlıklı kontroller (n=19) dahil edildi. Hasta grubunun tıbbi dosyaları geriye dönük analiz edildi. Hasta grubu ve kontrol grubuna Çocuk Psikiyatri doktoru ile klinik yarı yapılandırılmış görüşme yapılarak kesitsel olarak ruhsal durum tanıları belirlendi ve nörobilişsel testler uygulandı. Bulgular: MS ve kontrol grubu demografik bilgilerinde ailede MS hastalığı öyküsü olması MS grubunda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,046). MS grubunda nörobilişsel testlerden Stroop renk ve kelime testini (SRKT) tamamlama süreleri SRKT 1,2,4,5' te istatistiksel olarak anlamlı derecede daha uzun olduğu saptanmıştır (sırasıyla p=0,042; p=0,015; p=<0,001; p=0,018). İz sürme testinin (İST) A ve B alt testlerinin süre ölçümleri MS grubunda kontrole kıyasla daha uzun saptanmıştır ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. İST-B testinin hata sayısı MS grubunda anlamlı derecede fazla saptanmıştır (p=0,006). MS hastalarının atak sayısına göre karşılaştırılmasında Wechsler çocuklar için zekâ ölçeği gözden geçirilmiş formunun sözel zeka bölümündeki puanlar istatistiksel olarak anlamlı derecede atak sayısı 1'den fazla olan grupta düşük bulunmuştur (p=0,020). Yineleyici hata ile ilişkili Wisconsin kart eşleştirme testi 5,6 ve 8'in sonuçları atak sayısı 1'den fazla olan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p=0,036). Sonuç: Çalışmamız pediatrik MS hastalarında ilk tanının konulduğu andan itibaren nörobilişsel işlevlerin bozulabileceğini ve en erken bozulan işlevin dikkat olduğunu gösterdi. Sözel kavramaya ilişkin becerilerin MS atak sayısından etkilendiği saptandı. Hastalarda erken tanı konularak atak sayısının azaltılmasının nörobilişsel işlevler üzerinde de olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle MS hastaların tanı anında ve belirli aralıklı takiplerle nörobilişsel olarak değerlendirilmesi ve standardizasyon sağlanabilmesi için uygun bir protokol belirlenmesi önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, We aimed to evaluate the neuropsychological status of pediatric Multiple Sclerosis (MS) patients and its relationship with clinical variables. Materials and methods: Patients who were actively followed up with the diagnosis of MS in the Pediatric Neurology outpatient clinic (n=18) and age- and gender- matched healthy controls (n=19) were included. Medical files of the patient group were analyzed retrospectively. Cross-sectional mental status diagnoses were determined and neurocognitive tests were applied to the patient group and control group by conducting a clinical semi-structured interview with a Pediatric Psychiatrist. Results: Having a family history of MS in the demographic information of the MS and control group was found to be statistically significant in the MS group (p=0.046). Time to complete the Stroop color and word test (SCWT), which is one of the neurocognitive tests in the MS group, was found to be statistically significantly longer in SCWT 1,2,4,5 (respectively p=0.042; p=0.015; p=<0.001; p=0.018)). The duration measurements of the A and B subtests of the trail making test (IST) were found to be longer in the MS group compared to the control group, but it was not statistically significant. The number of errors of the IST-B test was found to be significantly higher in the MS group (p=0.006). In the comparison of MS patients according to the number of attacks, the scores in the verbal intelligence section of the revised form of the Wechsler intelligence scale for children were found to be statistically significantly lower in the group with more than 1 attack (p=0.020). Acoording to results of the Wisconsin card matching test 5,6 and 8, which is associated with repetitive errors, were found to be statistically significantly higher in the group with more than 1 attack (p=0.036). Conclusion: Our study showed that neurocognitive functions can be impaired from the first diagnosis in pediatric MS patients, and attention is the earliest impaired function. It was determined that verbal comprehension skills were affected by the number of MS attacks. It is thought that reducing the number of attacks by early diagnosis may have positive effects on neurocognitive functions. Therefore, it will be important to determine an appropriate protocol for the neurocognitive evaluation of MS patients at the time of diagnosis and with regular follow-ups and standardization.