Hemşirelerin nötropenik hasta bakımına ilişkin bilgileri
Knowledge of nurses relevant to care of neutropenic patient
- Tez No: 156186
- Danışmanlar: PROF. DR. R. SELMA GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nötropenik hasta, enfeksiyon, hemşirelik bakımı, Neutropenic patient, infection, nursing care
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET ERTEM, Z., Hemşirelerin nötropenik hasta bakımına ilişkin bilgileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Araştırma hemşirelerin nötropenik hasta bakımına ilişkin bilgilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinde ve T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, nötropenik hasta bakımının en sık yapıldığı kliniklerde çalışan 133 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler soru kağıdı uygulanarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplan, ortalama ölçüleri (ortanca, minimum, maksimum), Mann- Whitney U testi, Kruskal-Wallis varyans analizi ve çok etkenli varyans analizi kullanılmıştır. Verilerin kodlama ve değerlendirme işlemleri araştırmacı tarafından bilgisayarda SPSS 1 1.5 programında yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, hemşirelerin nötropenik hasta bakımına ilişkin bilgilerinin sınırlı olduğu ve bilgilerinin daha çok uygulama ortamında edindikleri deneyimlerden kaynaklandığı belirlenmiştir. Hemşirelerin nötropenik hasta bakımına ilişkin doğru cevap sayılarını etkileyen bağımsız değişkenler çalıştıkları kurum, eğitim durumu, çalışılan klinik, hizmet içi eğitim alma durumu ve bilimsel toplantılara katılma durumu olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde (ortanca = 20.0) ve dahiliye kliniklerinde (ortanca = 21.0) çalışan hemşireler ile hizmet içi eğitim alan (ortanca = 20.5), yayın takip eden (ortanca = 20.0), bilimsel toplantılara katılan (ortanca = 21.0) ve bilimsel toplantılarda etkinlikte bulunan (ortanca = 22.0) hemşirelerin doğru cevap sayıları ortanca değerleri daha yüksektir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ERTEM, Z., Knowledge of nurses relevant to care of neutropenic patients, Hacettepe University, Health Sciences Institue, Master Thesis in Fundamental of Nursing, Ankara, 2004. This research was made as descriptice in order to determine knowledge of nurses relevant to care of neutropeniac patients. The research samples were carried out by 133 nurses working in clinics where neutropeniac patients were treated frequently, in Hospitals of Hacettepe University, T.R. Ministry of Health, Dr. Zekai Tahir Burak Training and Research Hospital for Woman's Health, T.R. Ministry of Health Ankara Numune Training and Research Hospital, and T.R. Ministry of Health Dr. Sami Ulus Training and Research Hospital for Child's Health. The data was collected by applying questionnaire in research. Percentage calculations, mean measures (minimum, maximum, median), Mann- Whitney U Test, Kruskal Wallis variance analysis and multivariate variance analysis were used. The coding and evaluation processes were made by researchers on computer with SPSS 11.5 programme. According to the findings obtained from the research, it is determined that knowledge of nurses relevant to neutropeniac patients were limited and they mostly received these knowledge by help of their practice experiences. It is found that variables like, institute, educational level, clinics, taking in-service training, attending scientific meeting, affected number of true answers of nurses relevant to neutropeniac patients. Median values the number of true answers of nurses, working in university hospitals (median = 20.0) and internal medicine clinics (median = 21.0) with taking in-service training (20.5), following literature (20.0), attending scientific meeting (median = 21.0) and be at activity in sciencific meetings (median = 22.0) are more higher than others. Through consequences of research, several suggestions were mentioned. Recommendations were made according tothe results of this research.