Hemşirelerin nötropenik hastada enfeksiyon kontrolüne ilişkin bilgi ve uygulamaları
Nurses' knowledge and practices regarding the control of infection in neutropenic patient
  1. Tez No: 319094
  2. Yazar: GÜL HATİCE TARAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. FATOŞ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nötropenik Hasta, Enfeksiyon Kontrolü, Hemşirelik Bakımı, Neutropenic Patients, Infection Control, Nursing Care
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma, hemşirelerin nötropenik hastada enfeksiyon kontrolüne ilişkin bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde erişkin hastalara bakım veren 51 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler ?Nötropenik Hastada Enfeksiyon Kontrolüne İlişkin Hemşirelerin Bilgi ve Uygulamaları Veri Formu? ile toplanmıştır. Form, hemşirelerin; tanıtıcı özelliklerini, nötropeni ve nötropenik hasta bakımına ilişkin bilgi önermelerini ve nötropenik hastada enfeksiyon kontrolüne ilişkin hemşirelik uygulamalarını içeren üç bölümden oluşmaktadır. Verilerin istatistiksel analizinde Kolmogorov Smirnov testi, Skewness-Kurtosis değerleri, Pearson Korelasyon analizi, bağımsız gruplarda t testi, Cochran's Q testi, sayı ve yüzdelik hesapları kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hemşirelerin %90.2'si 30 yaşından küçük ve tamamı hemşirelikte lisans mezunudur. Hemşirelerin Nötropeni Bilgi Formu puan ortalamaları 21.3±2.4'dür. Hemşirelerin el hijyenini sağlama oranları yaşamsal bulguların değerlendirilmesi ve ilaç tedavisinin hazırlanması sürecinde düşük, sadece ilaç tedavisi uygulama sürecinin ?ilaç tedavisi bitiminde eldivenlerini çıkardıktan sonra? basamağında yüksek bulunmuştur (1.Gözlem=%80.0, 2.Gözlem=%57.9, 3.Gözlem=%76.2). Çalışmada ayrıca hemşirelerin tamamına yakınının parenteral yol ile uygulanan ilaçların hazırlığı sürecinde steriliteyi bozduğu saptanmıştır (1.Gözlem=%90.2, 2.Gözlem=%96.1, 3.Gözlem=%98.0). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; hemşirelerin enfeksiyon kontrolüne yönelik uygulamaları istenilen düzeyde yapamama nedenlerini ortaya koyacak ileri düzey çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed as a descriptive study to determine the nurses' knowledge and practices regarding the control of infection in neutropenic patients. The research was carried out by 51 staff nurses who were caring for adult patients in Hacettepe University Oncology Hospital. Data were collected by ?The Nurses' Knowledge and Practices Regarding the Control of İnfection in Neutropenic Patients Data Form. The first part of form includes nurses? demographic characteristics, the second part includes propositions about neutropenia and care of neutropenic patient, and the third part includes nursing practice for infection control in neutropenic patients. Kolmogorov-Smirnov test, Skewness-Kurtosis values, Pearson Correlation analysis, independent samples t-test, Cochran's Q test, the number and percentage were used for analysis of data. According to the findings 90.2% of the nurses were found to be under the age of 30 and all of them had bachelor degrees in nursing. The Neutropenia Information Form?s mean score is 21.3±2.4. The rates of nurses' habit of hand hygiene were found to be low during the preparation process of medications and assessment of vital signs, the rates of habit only found to be higher at the end of medications after removing gloves (1.Observation=80.0%, 2.Observation=57.9%, 3.Observation =76.2%). Almost all of nurses were disrupt the sterility in the process of preparation of parenteral medications (1.Observation=90.2%, 2.Observation=96.1%, 3.Observation=98.0%). According to the results of the study, suggestion that to designed new research for determining the reasons why nurses unable to desired level of practices for infection control.