Nevşehir İl merkezindeki lise öğrencilerinde intihar girişimi yaygınlığı ve ilişkili ailesil faktörlerin belirlenmesi
The wide spread attempt of committing suicide among high school student in the city center of Nevşehir and the study of related parental factors
- Tez No: 156190
- Danışmanlar: PROF.DR. NİMET KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Adölesan, Ailesel Faktörler
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
IV NEVŞEHİR İL MERKEZİNDEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİNDE İNTİHAR GİRİŞİMİ YAYGINLIĞI VE İLİŞKİLİ AİLESEL FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ ÖZET Nevşehir İl Merkezindeki lise öğrencilerinde intihar girişim yaygınlığı ve ilişkili ailesel faktörlerin belirlenmesi konulu araştırma tanımlayıcı olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Nevşehir İl Merkezindeki 5542 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Örneğin seçiminde tabakalı rastgele örnekleme yöntemi kullanılmış ve her okulun 10. ve 11. sınıflarından, sınıf mevcuduyla orantılı olarak 359 öğrenci basit rastgele sayılar tablosu kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında, tanımlayıcı bilgileri içeren anket formu ve Aile Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesi bilgisayar ortamında yapılmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare, Fisher (Kesin Ki-Kare), Yates Ki-kare ve iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırmamız sonucunda; Öğrencilerin %20.5'inin geçmişte intihan düşündüğü ve %6.0'sının girişimde bulunduğu, intihar düşüncesi ve girişimi olan öğrencilerin Aile Değerlendirme Ölçeğinin tüm alt ölçeklerinde 2'nin üzerinde puan aldıkları yani aile işlevlerinde sağlıksızlık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, risk taşıyan genç gruba ve ailelerine yönelik stresle etkin başetme yollarını geliştirici programlar oluşturulması, adölesan dönemin normal özellikleri, intihar yönünden riskli davranışlar ve etkileyen faktörler, bireye yaklaşım ve iletişim konusunda aile üyelerinin eğitilmesi, adölesan evlilikler ve gebeliklerin neden olacağı sorunlar hakkında toplum eğitimleri planlanırken üyelerin ruh sağlıklarına yönelik tehditlerin de eğitim kapsamına alınması, önerilebilir.
Özet (Çeviri)
V THE WIDE SPREAD ATTEMPT OF COMMITTING SUICIDE AMONG HIGH SCHOOL STUDENT IN THE CITY CENTER OF NEVŞEHİR AND THE STUDY OF RELATED PARENTAL FACTORS ABSTRACT The wide spread attempt of committing suicide among high school student in the city center of Nevşehir and the study of related parental factors was planned and carried out descriptively. Research scope is based on 5542 high school students in the city center of Nevşehir. It was used stratified random sampling technique at chosing sample, and it was determined 359 students from 10 and 11 classes in every schools by using simple random numbers table. A questionarie that includes defining knowledges and F amily A ssesment Device was used for the data collection. The data were evaluated computer. In the analysis process, Chi-square, Fischer and Yates Chi-square tests were used. At the end of our researh 20.5 % of students thought suicide before and 6.0% of them made suicide, we revealed that the students got over 2 points in their Family Assesment Device (means unhealthy family functions) who have made suicide and thoughts about suicide. As a result in can be suggest to the young risk group and their families to form programs about developing methods of coping with stress, training families about adolescent period, behaviours that reminds suicide and affecting factors, closing to the young group and communication and threats that directed towards to the members' mental health must be taken into the training while making plans about adolescent marriages and pregnancies that causing problems. Key Words : Suicide, Adolescent, Parental Factors