Farklı pozisyonların nonstress test sonuçlarına olan etkisinin incelenmesi
Evaluation the effect of different positions on nonstress test results
  1. Tez No: 156196
  2. Yazar: MERLİNDA ALUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: nonstress test, reaktivite, reaktivite zamanı, pozisyon, nonstress test, reactivity, reactivity time and position
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET FARKLI POZİSYONLARIN NONSTRESS TEST SONUÇLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Merlinda Aluş Bu araştırma gebelikte nonstress testin uygulaması sırasında gebeye verilen pozisyonun nonstress test sonuçlarına (reaktivite ve reaktivite zamanı) olan etkisini değerlendirmek için yapılmıştır. Araştırma kapsamına Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın ve Doğum Ana Bilim Dalında takip edilen ve 33-42. gebelik haftası arasında olan gebeler alınmıştır. Testin uygulanması sırasında verilen pozisyona göre gebeler dört gruba ayrılmıştır. İlk grupta tam oturur, ikinci grupta yan-oturur, üçüncü grupta sol yan ve dördüncü grupta olan gebelere sırt üstü pozisyonu verilmiştir. Her grupta 102 gebe olacak şekilde örneklemi toplam 408 gebe oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak gebelerin sosyo-demografik özelikleri, önceki gebelikleri, şuan yaşadıkları gebelik ve nonstress test sırasında aldıkları pozisyon ile ilgili görüşlerini saptamaya yönelik Gebelik Bilgi Formu kullanılmıştır. Nonstress testten elde edilen reaktivite ve reaktivite zamanı sonuçlan Nonstress Sonuç Çizelgesine kayıt edilmiştir. Nonstress testin reaktivitesi açısında dört grup arasında fark olup olmadığım değerlendirmek için çok gözlü ki-kare analizi kullanılmış ve anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır (P< 0.05). Farkın nerden kaynaklandığım değerlendirmek için ileri analiz uygulanmış ve farkın sürt üstü pozisyonda nonstress test çekilen gruptan kaynaklandığı belirlenmiştir. Gruplar arasında testin reaktif olma zamanı açısından fark olup olmadığını değerlendirmek için tek yönlü varyans analizi uygulanmış ve gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (P> 0.05). Sonuç olarak, nonstress test uygulaması sırasında gebeye sut üstü pozisyon verilmesi uygun değildir. Yarı - oturur, sol yan ya da tam oturur pozisyonların bu uygulama için daha uygun oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation the Effect of Different Positions on Nonstress Test Results Merlinda Aluş The research was made to evaluate the effect of pregnant women position during nonstress test application, on nonstress test results ( reactivity and reactivity time). Pregnant women who were folowed - up in Dokuz Eylul University Gynecology and Obstetric Department and who were between 33-42.gestational week were taken in research sample. Related to position pregnant women were seperated in four grups. The first grup had sitting, the second grup had semi-fowler, the third grup had left tilt and fourth grup had supine position. Each of the groups had 102 pregnant women. Data collection was made by using Pregnancy Information Form. This form was including socio-demographic data, former pregnancy characteristic, present pregnancy characteristic and pregnant women opinion for position. Reactivity and reactivity time results were record in Nonstress Test Result List. İn order to evaluation the difference of nonstress test reactivity between four grups was established by chi-chare test analysis, consequently statistically significant differnce was found (P< 0.05). Difference was arising from supine position grup. One way analysis of variance was used to compare the difference of reactivity time among the groups. No significant difference was found (P> 0.05). Conclusion: During application of nonstress test the supine position is not appropriate position for test results and pregnant women comfort. Semi-fowler, left tilt and sitting positions are more appropriate for this application.