Hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin benlik kavramı
Self concept of students from school of nursing
- Tez No: 156204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kişisel kimlik, benlik saygısı, beden imajı, benlik kavramı, hemşirelik öğrencileri, Personal identity, self-esteem, self image, self concept, nursing students
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, Hemşirelik Yüksekokul'unda okuyan öğrencilerin benlik kavramlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ankara İli Büyükşehir Belediyesi sınırlan içindeki 3 Hemşirelik Yüksekokul'unda okuyan öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak demografik bilgileri içeren anket formu ile güvenirlik çalışması yapılan Giessen Testi (Ben Formu) kullanılmıştır. Giessen Testi, kişinin kendisini nasıl algıladığım saptamakta ve altı alt ölçekten oluşmaktadır. Bu alt ölçekler; I. Alt ölçek : Sosyal Uyum-Olumsuz Sosyal Uyum, II. Alt Ölçek: Dominant-Bağrmlı, İÜ. Alt Ölçek: Kontrol-Kontrolsüz, IV. Alt Ölçek: Hipomanik-Depresif, V. Alt Ölçek: Açıklık-Kapalılık, VI. Alt Ölçek: Sosyal Güç-Sosyal Güçte Şüphedir. Testin değerlendirilmesinde, alt ölçeklerin özelliklerine göre hazırlanmış şablonlar kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ile, t Testi ve ANOVA İstatistiksel Testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin sevimli, istediğini yapabilen, güzel görünmeye dikkat eden, ilişki kurulması zor, para harcamada kontrollü, kızgınlıklarım içinde tutan, sevgi duygularım gösteren, çevresine itimat eden, verici, yaratıcı, öz veride bulunan, karşı cinsle ilişki kurabilen ve başkaları ile beraber olmaktan hoşlanan kişilik özeliklerine sahip oldukları saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was performed to determine self-concepts of students at school of nursing. Research was carried out on students receiving education at three of School of Nursing into boundaries of Ankara city. Giessen Test (self form) that was made reliability study by poll form containing demographic information was used as means of data collection. Giessen test detects how to perceive a person himselfs, and is composed of 6 sub-scale: Sub Scale I.: Social Adaptation-Negative Social Adaptation, Sub Scale II: Dominant-Dependent, Sub Scale III: Control-Uncontrolled, Sub Scale IV: Hypomanic-Depressive, Sub Scale V: Openness-Closeness, Sub Scale VI: Social Strength-Suspicion in social strength. Patterns which were prepaired according to properties of sub-scales were used at evaluation of the test. The statistical tests of percentage, t test, and ANOVA were used at the evaluation of data. As a result of the research, it was determined that the students of School of Nursing have lovable, capable to do what he wants, paying attention to nice showing, difficult at establishing relations, controlling at spending money, hiding angers, showing senses of love, relaying on environment, generous, productive, creative, self-denying, capable of relations with opposite sex, and enjoying from living with people personality differences. Proposals were made with regard to findings of the research.