Hemşirelerin yaşam bulguları ölçüm standartlarına uyma durumları (bir sistematik İnceleme)
The conditions to approve to vital sign measurement standadards of nurses (a systematric review)
  1. Tez No: 156222
  2. Yazar: NURGÜL GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLTEN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Bulguları ölçüm standartları, gözlemler, sistematik inceleme, Vital sign measurment standard, Observations, Systematic review. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Araştırma, hastaların yaşam bulgularının ölçümünde belli standartlar kullanılarak hastanın yaşam Bulguları değerlerinin doğru tespit edilmesini sağlamak amacıyla standart geliştirerek, hemşirelerin iş yükünü azaltmak ve hemşirelik hizmeterinin kalitesini arttırmak amacı ile kesitsel ve yarı deneysel olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma, Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Servislerinde yarılmıştır. Araştırmanın evren ve ömeklemini 15 Ocak- 15 Nisan 2003 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Servislerinde çalışan hemşireler (n=30) oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan yaşam Bulguları standartlarının bulunduğu çizelge ve anket formu ile toplanmıştır. Veriler SPSS 10.0 for Windows paket programı kullanılarak (değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis, Independent t-testi, sayı yüzde dağılımları ve Multiple Linear Regresyon kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, hemşirelerin yaşam Bulguları ölçüm standartlarına çoğu zaman uymadıkları, ancak bu standartlar konusunda bulguların yeterli olduğu, gerek iş yoğunluğu gerekse yaşam bulguları ölçümü işlerini rutin kurallara dayandırmış olmaları nedeniyle bilgilerini uygulamaya yansıtamadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The research was applied and planed as descriptive and half experimental with purpose of that patients measurement of vital signs by using basic standards to determine the true evaluation of vital signs by improving basic standards, so decrease work density of nurses and promoting the quality of nurse serves. The research was implemented in medical departments of Celal Bayar University Hospital. Universe and sample' of the study have occurred by nurses (n=30) studying in internal diseases department of Celal Bayar University Hospital to 15 October and 15 April 2003. The data was collected by questionnaire and scale presents of vital sign measurement standards, which was prepared by researcher. The data was evaluated on computer with SPSS 10.0 for windows packet program. Mann Whitney U, Kruskal - Wallis, Independent- Samples T test, Number- Percent distributions and Multiple Linear Regression tests were used for statistically analyses. It was determined that nurses usually have never apply some standards while measuring the vital signs. It was observed that the nurses do true measurement related to have their information.