Cerrahi yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ölüm sürecinde olan hastaların bakımına yönelik uygulamaları
Nurses' who works in surgical intensive care units practices for the patients who are in death process
  1. Tez No: 224254
  2. Yazar: ZELİHA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ŞENOL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm sürecinde olan hasta, Hemşirelik uygulamaları, Yoğun bakım ünitesi, Yaşam sonu bakım, Dying patient, Nursing practices, Intensive care unit, End of life care
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, cerrahi yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ölüm sürecinde olan hastaların bakımına yönelik uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ve Cebeci Hastanesi Kalp Merkezi cerrahi yoğun bakım ünitelerinde çalışan 100 hemşire oluşturmuştur. Bu hastanelerden ve hemşirelerden araştırmanın yapılabilmesi için yazılı izin alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından literatür incelenerek geliştirilen ?Cerrahi Yoğun Bakım Ünitelerinde Çalışan Hemşirelerin Ölüm Sürecinde Olan Hastaların Bakımına Yönelik Uygulamaları? ve ?Hemşirelere Ait Tanıtıcı Özellikler? olmak üzere iki bölümden oluşan soru kağıdı kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması, Kruskal- Wallis Varyans Analizi ve Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre cerrahi yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin % 42'sinin ölüm sürecinde olan hastaların bakımını yetersiz bulduğu saptanmıştır. Bu hemşirelerin çoğunluğu hemşire sayısının yetersizliği ve yoğun bakım ünitelerinin huzurlu bir ölüm için uygun ortam oluşturmaması nedenleriyle bakımı yetersiz bulduğunu ifade etmiştir. Hemşirelerin (N: 41) %43,9' unun yaşam sonu bakımı geliştirmeye yönelik; hastaların, yakınlarıyla yeterli iletişim kurması ve zaman geçirmesi önerisinde bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca hemşirelerin, fiziksel gereksinimleri karşılamaya yönelik uygulamalarının psikososyal gereksinimlere yönelik uygulamalardan daha fazla olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda yaşam sonu bakım konusuna, temel hemşirelik eğitimi ve hizmet içi eğitim konuları içerisinde daha çok yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out as a descriptive study to determine nurses? who works in surgical intensive care units practices for the patients who are in death process. The sample of comprised of one hundred nurses who works in surgical intensive care units in Turkish High Specialization Education and Research Hospital, Ankara University Ibn-i Sina Hospital, and the Heart Central of Cebeci Hospital. Written permission was taken from these hospitals to conduct this study. For data collection ?Nurses? Who Works in Surgical Intensive Care Units Practices for the Patients Who Are in Death Process? and ? Descriptive Characteristics of Nurses? formsa re used as instruments, which were developed by the researcher based on the literature reviews. Percentage Calculations, Kruskal Wallis Variance Analyse and test of Mann ?Whitney U were used in evaluation of the data. According to research results it was determined 42% of nurses who works in surgical intensive care units found the care of the patients who are in death process insufficient. The majority of these nurses stated that the care given was insufficient because the number of nurses were very limited and the intensive care units were not suitable for a restful death. It was determined 43,9% of nurses (N:41) suggested that the patients who are in death process must communicate and spend enough time to improve the end of life care. In addition it was determined there were more practices of nurses for physical needs than the psychosocial needs of patients. According to research results it was recommended that life end care must be more main nursing education and service education topics.