Ameliyat sonrası ilk 24 saatte hemşire gözlemlerinin değerlendirilmesi
Assessment of postoperative nursing observations during the first 24 hours after a surgical procedure
  1. Tez No: 242144
  2. Yazar: MEHMET YEŞİLORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜREYYA KARAÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat sonrası ilk 24 saat, hemşire, gözlemler, First 24 hours postoperative, nurses, observations
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin ameliyat sonrası ilk 24 saatte gerçekleştirdikleri hemşirelik gözlemlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı tip bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür.Araştırmamızın evreni KOÜ Erişkin Hastanesi cerrahi servislerinde ameliyat olan ve yatan hastaların hemşire gözlem formları ve 71 hemşireden oluşmaktadır. Örneklemini ise cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin tamamı (71 kişi) oluştururken, cerrahi servislerinde yatan, ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmadan servise gelmiş ve ameliyat sonrası 24 saatlik süreyi doldurmuş olan hastaların kayıtları incelenmiştir. Araştırma sürecinde cerrahi servislerinde çalışmakta olan 71 hemşirenin 66'sı ile görüşülmüştür. Ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmadan servise gelen toplam 69 hastanın dosyası incelenmiştir. Her bir cerrahi servisine hasta dosyalarını incelemek üzere 1 defa gidilmiş ve bulunabilen ameliyat sonrası dönemde olup 24 saatini doldurmuş olan hastaların hemşire gözlem formları incelenmiştir. Tüm cerrahi servislerinde hemşire gözlem formlarının incelenmesi tamamlandıktan sonra hemşirelerle görüşme yapılmıştır. Hemşirelerle görüşme yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.Hemşirelerin yaşam bulgularının izlemi konusunda ifadeleri ile kayıtlarının uyuştuğu, ancak ifade ettikleri izlem sıklığını kayıtlara yansıtmadıkları görülmüştür. IV yol kontrolü, dren kontrolü, üriner kateter kontrolü ve bakımı, ağrı kontrolü, bulantı kusma kontrolü, nazogastrik tüp kontrolü, uygun pozisyon verme dışındaki diğer gözlemlerinin ifadeleri ile uyuşmadığı sonucu çıkmıştır. Bu bize hemşirelerin yaptıkları gözlemleri kaydetmediklerini ve sadece yukarıda sayılan gözlemlere önem verdiklerini göstermiştir. Yapılan gözlemlerin sıklığında ise hemşirelerin ifadeleri ile kayıtlara yansıyan gözlemlerinin kısmen uyuştuğu görülmüştür. Hemşirelerin %27,9'u yaşam bulguları ölçüm sıklığını uygun bulmadıkları, bütün hemşirelerin diğer gözlem sıklıklarını uygun buldukları görülmüştür. Hemşireler çoğunlukla yaptıkları gözlemleri ve sıklıklarını hekim istemi ve hasta gereksinimine göre belirlediklerini ifade etmişlerdir. Hemşirelerin %97'si ameliyat sonrası ilk 24 saat hastaların yakından gözlenmesi/izlenmesinin önemli olduğunu ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to assess the observations of nurses working at the surgical of a clinic for the 24 hours of the oparation. The study was planned and carried out as a descriptive studyThe population of the study is the patients? nursing observation records have an operation and to be under treatment in KOU Ault hospital and 71 nurses. The sample is all of the nurses working at the surgical clinic and the patients that have come to the clinic directly and passed 24 hours after the operation; the patient?s records were analised that have been under treatment. We have contact 66 of the 71 nurses while the study process. We have analised 69 patient?s records that have come to the clinic directly. We went to the all surgical clinics for one time and we analised the patient?s records who have passed 24 hours after the operation. Then we contacted to the nurses face to faceThe nurses explainings about the vital diagnosis view were consistent to the records but we find out that they dont enter all view they have done to the records. We find out that the nurses explainings about their control are not consistent to the records except IV catheter control, drainn control, ürinar catheter control and care, pain control, nousea/vomit control and position control. This shows that nurses dont record their all control and they give weight to only duties above cited. The control frequency is partly consistent to the nurses explainings. % 27 of the nurses find inexact the vital diagnosis view frequency, all of the nurses find other controls consistent. Nurses explained that they modify their controls as to doctor order and the patient?s necessitiy. % 97 of nurses explained that post operative first 24 hour is importent to control the patients.