Babaların doğuma katılmasının doğum deneyimi üzerine etkisi
Effects of fathers' attendance to labor and delivery on the experience of childbirth
  1. Tez No: 156244
  2. Yazar: İLKAY GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Babaların doğumdaki rolü, aile merkezli doğum, doğum deneyimi 87, Fathers' roles in childbirth, family centered childbirth, childbirth experience 89
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
7. ÖZET BABALARIN DOĞUMA KATILMASININ DOĞUM DENEYİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Araştırma, babaların doğuma katılmasının doğum deneyimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturmak üzere, 24.01.2003 - 27.08.2003 tarihleri arasında haftada üç gün İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antenatal Polikliniği'ne gidilerek, buraya başvuran 36 hafta ve üzeri risksiz ilk gebeliği olan ve vajinal doğum planlanan 167 gebe ile görüşülmüştür. Çalışmaya katılmaya istekli olan 142 gebeye araştırmanın amacı açıklanarak araştırma hakkında yazılı bilgi formları verilmiştir. Bu gebeler arasından, doğum gündüz saatlerinde başladığında araştırmacıyı telefonla bilgilendirerek doğuma çağıran ve doğum anına kadar herhangi bir gebelik komplikasyonu gelişmeyen 50 gebe ve eşleri çalışmaya dahil edilmiştir. Örneklem büyüklüğünün yeterliliği power analizi değerlendirilmiş ve 25 'er kişilik deney ve kontrol gruplarının evreni %95 güven aralığında %80 güçle temsil ettiği belirlenmiştir. Araştırmanın uygulanabilmesi için kurumun Etik Kurulu'ndan yazılı izin alınmıştır Doğum başladığında araştırmacıyı telefonla bilgilendirerek doğuma çağıran ilk 25 gebe ve eşleri deney grubuna alınmıştır. Bu gebelerin eşlerine doğuma katılmaları için izin verilmiş ve araştırmacı tarafından doğum boyunca gereken her türlü destek sağlanmıştır. Son 25 gebe ise kontrol grubuna alınmıştır. Bu gebelerin eşlerinin doğuma katılmasına izin verilmemiştir ancak, doğumda gerekli olan hemşirelik desteği bu gebelere de sağlanmıştır. Bütün gebeler doğumhanedeki sağlık personelinin verdiği rutin tedavi ve bakım içinde izlenmiştir. Araştırmaya katılan çiftlerin demografik özellikleri ve doğuma hazırlık durumları ile ilgili veriler“Aile Tanıtan Formu”, annelerin doğum deneyimlerine ilişkin değerlendirmeleri“Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği”, babaların doğuma katılım 86şekilleri ve deneyimleri ile ilgili veriler“Baba Görüşme Formu”ve doğumlara ait veriler“Doğumun Özellikleri Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Bu formlar araştırmacı tarafından, anne doğumhaneden ayrılmadan hemen önce, anne ve baba ile birebir görüşülerek doldurulmuştur. Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirliği Cronbach Alpha, madde toplam puan korelasyonları ve iki yarım test yöntemleri ile değerlendirilmiştir (Cronbach alpha: 0.90 ve İki yarım test yöntemi ile elde edilen alpha değerleri: 0.83 ve 0.81). Araştırmanın sonucunda, babaların doğumda sağladıkları desteğin, annenin doğum deneyimini her yönüyle (ağrı dönemi, doğum anı, farkındalık/kontrol duygusu ve doğum sonu) daha olumlu algılamasına yardımcı olduğu saptanmıştır. Ancak, babaların doğumdaki desteği ile doğumun süresi, kullanılan analjezik miktarı ve doğuma yardımcı müdahalelerin kullanımı arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır. Doğumda anne ve babaya birlikte destek verildiğinde, babaların doğumda aktif rol alma oranının yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECTS OF FATHERS' ATTENDANCE TO LABOR AND DELIVERY ON THE EXPERIENCE OF CHILDBIRTH The study was planned experimentally to determine the effects of fathers' attendance to labor and delivery on the experience of childbirth. In order to constitute the sample of the study, antenatal care clinics were visited three times per week in Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine Gynaecology and Obstetrics Department between 24.01.2003 - 27.08.2003 and 167 primigravidae low risk women over 36 weeks' gestation who expected vaginal delivery were interviewed. The aim of the study was explained and information forms were given to 142 volunteer women who were interested in the study. 50 women who informed the researcher by phone and invited to birth when labor began in the daytime and didn't have a pregnancy complication until the delivery were included to the sample of the study. The sufficiency of the sample size was evaluated by the power analysis and it was determined that experimental and control groups by 25' s for each represents the universe by %80 power in %95 confidence interval. A written consent was taken from the ethic commitee of the institution for the application of the study. First 25 women and their partners who informed the researcher by phone and invited to birth when labor began were included to the experimental group. Their partners were let to participate in birth and all kind of support was also provided them by the researcher during labor and delivery. Remaining 25 women were included to the control group. Their partners weren't let to be in birth, but nursing support for the women was provided them, too. All women and births were observed in the routine care given in the delivery room. The data about the demographic characteristics of the participant couples and their preparation for childbirth were obtained by“Family Introduction Form ”.“Perception of Birth Scale”was used to measure women's attitudes about labor and delivery experience, 88and“Father Interview Form”was used to describe fathers' participation styles and their experiences in labor and delivery. The data about the birth process were collected by the“Characteristics of Birth Form”. These questionnaires were filled in by the researcher through interviews with couples which were made just before they leave the delivery room. The reability and validity of the Turkish translation form of the Perception of Birth Scale were evaluated by Cronbach Alpha, item total correlations and split test (Cronbach Alpha:0.90 and split test's alpha values: 0.83 and 0.81). In conclusion, it was found that fathers' support in labor and delivery help mothers to have more positive experiences and perceptions in all aspects of the childbirth (labor, delivery, awareness, delivery outcome). However, no relationship was found between fathers' support and length of labor, use of pain relieving drugs or obstetric interventions in labor and delivery. It was also determined that, when both mother and father are supported in labor and delivery, the rate of the fathers who adopt an active role in childbirth is high.