Hemşirelerin subkutan düşük molekül ağırlıklı heparin enjeksiyonu uygulamasına ilişkin becerileri
Skills of nurses about the application of subcutaneous low molecular weight heparin injection
- Tez No: 156285
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Subkutan enjeksiyon, düşük molekül ağırlıklı heparin, ilaç uygulamaları, ilaç hataları, Subcutaneous injection, low molecular weight heparin, drug application, drug errors
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Erek, E. Hemşirelerin Subkutan Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin (DMAH) Enjeksiyonu Uygulamasına İlişkin Becerileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara 2004. Araştırma, hemşirelerin subkutan düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) uygulamasına ilişkin becerilerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Ortopedi, Kalp-Damar Cerrahisi ve Dahiliye kliniklerinde görev yapan toplam 72 hemşire, örneklemini ise bu kliniklerden tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 30 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini belirlemek üzere geliştirilen anket formu ve hemşirelerin subkutan DMAH enjeksiyonu uygulama becerilerinin belirlenmesini gözlemlemeye yönelik, araştırmacı tarafından ilgili literatürlerden yararlanılarak hazırlanmış gözlem formu ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS programında değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hemşirelerin yansından fazlasının (% 66.7) konuya ilişkin hizmet içi eğitim almadığı, subkutan DMAH enjeksiyonunu en fazla Ortopedi kliğinde çalışan hemşirelerin uyguladığı, hemşirelerin çoğunluğunun işleme başlamadan önce ilaç kartı ile hekim istemini kontrol etmedikleri, işlemden önce ve sonra ellerini yıkamadıkları, uygun enjeksiyon bölgesini seçemedikleri, buna karşılık hava kilidinin varlığını kontrol ederek enjeksiyonu doğru biçimde aspirasyon yapmadan uyguladıkları, ancak hemen hemen yarısının iğneyi yanlış açı ile dokuya batırdıkları, ayrıca işlemden sonra yeterli kayıt tutmadıkları ve hastayı değerlendirmedikleri belirlenmiştir. Araştırmada hemşirelerin bazı kritik işlem basamaklanndaki becerileri istenilen düzeyde gerçekleştirmedikleri sonucuna varılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Erek, E. Skills of the Nurses About the Application of Subcutaneous Low Molecular Weight Heparin (LMWH) Injection, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master Thesis in Fundamentals of Nursing, Ankara 2004. The research was done as descriptive, aiming to determine the skills of nurses about the application of subcutaneous low molecular weight heparin (LMWH) application. The universe of the research is consisted of 72 nurses working in the Orthopedics, Heart- Vascular Surgery and Internal Clinics of Hacettepe University Adult Hospital, and sampling is consisted of 30 nurses selected as layered sampling method from these clinics. Data in the research was gathered by the survey form developed to determine the introductory properties of the nurses and observation form to observe the determination of the skills of nurses about subcutaneous LMWH injection. Data obtained in the research is evaluated using SPSS software. According to the results obtained in the research, it is determined that; more than half of the nurses (66.7%) didn't receive on inservice education, mostly nurses working in the Orthopedics clinics apply the subcutaneous LMWH injection, most nurses do not control the drug card and physicians order before starting the procedure, do not wash their hands before and after the procedure, do not select appropriate injection area; however apply the injection by controlling the existence of air lock and without making proper aspiration but almost half of the nurses insert the needle through wrong angle, in addition to after the procedure, they register insufficient data and not assess the patient. In the research, it is concluded that the nurses don't realize the skills in some critical procedure steps in the intended level. Necessary suggestions are made according to the findings of the research.