Yanık hastalarının taburculuk sonrası gereksinimleri
Post-discharge information needs of burn patients
  1. Tez No: 156288
  2. Yazar: SAİDE FAYDALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yanık, Hasta ve Hasta Yakım Eğitimi, Taburculuk, Evde Bakım, Hemşirelik, Burn, Patient and Patient Relatives Training, Discharge, Home Care, Nursing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Faydalı, S., Yanık Hastalarının Taburculuk Sonrası Bilgi Gereksinimleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, yanık nedeniyle hastaneye başvuran, ayaktan ya da yatarak hastanede tedavi olduktan sonra taburcu edilen hastaların bilgi gereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, 16 Haziran 2003 - 24 Eylül 2003 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Polikliniği'ne taburculuk sonrası yara bakımı ve kontrol amacıyla gelen 192 hasta ve 88 hasta yakını olmak üzere toplam 280 kişi üzerinde uygulanmıştır. 10 yaş ve altodaki hastalar ile iletişim kurulamayan ileri yaşta demanslı hastaların yakınlarından veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından literatür bilgileri dikkate alınarak hazırlanan soru kağıdı kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastalar ve hasta yakınlarıyla görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 paket programı kullanılarak; yüzdelik sayılar, Pearson, Likelihood Ratio ve Fisher' m ki kare önemlilik testleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, yanık nedeniyle tedavi olan hastaların yanık tedavi ve bakımı hakkında bilgi eksikliği olduğu ve daha fazla bilgi almak istedikleri belirlenmiştir. Taburculuk sırasında bilgi alan hasta ve yakınlarının yanık sonrası tedavi ve bakıma ilişkin daha fazla bilgiye sahip oldukları belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yanık hastası ve yakınlarına görsel ve işitsel eğitim materyalleriyle, planlanmış bir taburculuk eğitimi verilmesi ve taburculuk sonrası hasta ve yakınlarının rahatça ulaşabilecekleri bir danışma hattının kurulmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Faydalı, S., Post-discharge Information Needs of Burn Patients, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Surgical Nursing Program, Master Thesis, Ankara, 2004. This descriptive study was carried out to determine the post-discharge information needs of the burn patients discharged upon ambulatory or hospitalized treatment. The subjects comprised of total 280 persons, including 192 patients visiting Ankara Numune Training and Research Hospital Burn Polyclinic for post-discharge wound care and check, and 88 patient relatives, from June 16, 2003 to September 24, 2003. Data of the subjects whose age was belows 10 years old and who has in advenced dementia were collected from them relatives. A questionnaire prepared by the researcher on the basis of the literature data was used as the data collection instrument. Data were collected through interviews held by the researcher with the patients and their relatives. SPSS 1 1.5 package software was used in data evaluation, which was supported with the percentage numbers, Pearson, Likelihood Ratio and Fisher's Chi-Square tests. The obtained results revealed that the burn patients had a lack of information on the burn treatment and care, and wanted to be more enlightened on the subject. It was determined mat the patients and patient relatives informed at the time of discharge had got more information on the post-discharge burn treatment and care. In line with the study results, a number of suggestions were made on organization of planned discharge training courses to the burn patients and their relatives by means of audiovisual training materials, and introduction of an post-discharge information line easily accessible to the patients and their relatives.